易攝網

查看: 1505|回復: 9

[Olympus] EPL 7 入咩鏡好

唸住買EPL 7, CHING 有咩鏡介紹?
KIT 鏡 成象如何
Olympus 戈支餅ZOOM 唔錯~~~~
求師兄解答
lumix 20mm f1.7
o記 17mm f1.8
lumix lecia 15mm f1.7

唔係專業玩影相,邊到抵玩好??
Hielnad 發表於 2015-8-17 06:35 PM
Olympus 戈支餅ZOOM 唔錯~~~~

CHING 你指 14-42 EZ 戈支?
咁40-150 MM 戈支有冇用? 定係入支大光圈?
有咩平平地成象又好既選擇?
StoneLai@FB 發表於 2015-8-17 07:56 PM
求師兄解答
lumix 20mm f1.7
o記 17mm f1.8

17 1.8
20 1.7 對焦慢
15 1.7 厚咗啲
史喵喵 發表於 2015-8-18 08:18 PM
17 1.8
20 1.7 對焦慢
15 1.7 厚咗啲

師兄我過幾日想入。。應該點簡好

StoneLai@FB 發表於 2015-8-19 09:22 PM
師兄我過幾日想入。。應該點簡好

睇你想影咩先,呢三枝不單止焦距接近,就連價錢都接近。

20 1.7 係三枝中最古老既一枝,對焦好慢。焦距亦佢經典定焦機焦距(ex Leica Minilux, Canon AF35ML, Agfa Optima Sensor) 連Minolta CLE 都係配40mm(135)
17 1.8 算係新鏡,FAST AF時代產物,對焦一定快。有復古景深尺,不過作用不大。最經典中既經典中廣角焦距,以前多數135傻瓜機都係呢個焦距。視角廣得嚟又唔怕強烈既透視變形,可能係最易上手既段距。
15 1.7 係三枝中最廣角既一支,類似既鏡頭有Sigma 30mm F/1.4 HSM(135)。LEICA嘜可以自HI一下,不過唔好當佢真係LEICA。當佢14mm(135 28mm)用啦。
史喵喵 發表於 2015-8-19 10:31 PM
睇你想影咩先,呢三枝不單止焦距接近,就連價錢都接近。

20 1.7 係三枝中最古老既一枝,對焦好慢。焦距 ...

影d文青野。lomo野戈d. 街拍。人像都有。風景就少d
StoneLai@FB 發表於 2015-8-20 01:03 AM
影d文青野。lomo野戈d. 街拍。人像都有。風景就少d

17 1.8 應該比較接近你要影既題材
邊度有得買EPL7 EZ 14-42 除左麗斯(太串, 又唔理人)
仲有邊度有?