易攝網

查看: 3372|回復: 7

當數碼遇上俄鏡

Canon 20D + industar22
F3.5 , 1/30s , 內閃
iso400

請問落閃想表現俄鏡d乜野特質?

回復 #2 玩物喪志 的帖子

,
我一向唔敢用全開光圈影相,
因為曬出嚟D相都比較曚(可能果時D曬相舖差),
俄鏡更加唔會咁做, 今似放
落數碼機用全開光圈,
原來可以好sharp!!
忍唔住要分享一下,
原來俄鏡真係唔差!

回復 #3 老野 的帖子

俄鏡聽聞撞手神,唔係支支質素都得,因為佢地無QC制度!
你實情係執到支好野啦!
原帖由 玩物喪志 於 2007-6-13 09:35 PM 發表
俄鏡聽聞撞手神,唔係支支質素都得,因為佢地無QC制度!
你實情係執到支好野啦!

我有次同一個朋友去買 CANON 鏡,50MM F/1.8,佢當粗用,睇左三支鏡,唔係有一些黑點就係有氣泡,到第四支我先收貨,
我買衫同褲,次次都會驗得好清楚先收貨俾錢,有時仲要係好出名的牌子,
買手提電話,一樣要換幾部先覺得滿意,
買手提電腦一樣,好幾次都發覺部電腦唔係呢度有問題就果度有事,一定唔會第一部就可以好平安咁俾錢成交。

CANON . LEVIS , NOKIA . SONY ,我相信佢地都有好完善 QC 制度吧,

其實閣下是消費者,你俾錢之前,你仲有權,有機會自已睇清楚你要買的貨品,
唔怕驗多幾次,特別鏡頭,你一定會帶機試清楚先成交,閣下有對攝影眼,對嗎?
特別俄仔鏡,唔係有乜電子內容,得幾片鏡片,得光圈環,光圈葉,對焦環,
呢幾樣野根本就是一眼睇曬,覺得有問題可以唔買,對嗎?
不能將自已的錯誤搬落其它人身上!
原帖由 arthur 於 2007-6-18 03:38 AM 發表

.....呢幾樣野根本就是一眼睇曬,覺得有問題可以唔買,對嗎?
不能將自已的錯誤搬落其它人身上!

我做錯了什麼?
原帖由 玩物喪志 於 2007-6-18 08:26 AM 發表

我做錯了什麼?

原帖由 玩物喪志 於 2007-6-18 08:26 AM 發表

我做錯了什麼?

你無做錯,
我所說的是其它人,
但道聽途說也不可靠啊。
我從來不愛用耳朵當眼睛,