易攝網

查看: 3072|回復: 11

求教 ! 各位師兄

小弟由 C 記轉 O 記差不多一年 , 入手既係 E-M1 , 鏡頭有 12-40 PRO , 40-150 PRO , 25.8 , 45.8

依家想入多部副機 , 首選都係 O 記 , 因為唔駛再適應

E-M10 ? EPL7 ?

GM1 ? GX7 ?

請教各位師兄 , 有咩好建議 ?
GM1, 輕巧對焦快!
去旅行帶埋佢, 完全無負擔!
EM5 II ,不過唔會輕 EM1 好多
em10 新功能算齊,價錢唔高!
感謝各位賜教
睇 BUDGET 做人吧

副機功能係乜, 平時出去吃喝玩樂抑或出大場面用呢, 前者 EPL7 , 後者 EM10 都夠

另外, EM5II 唔建議, 因為 EM5II 同 EM1 比較重疊, 但如果唔玩 4/3 鏡, 都可以考慮出 EM1 入 EM5II

如果唔係首選 Olympus 我會堅決 EM1 或 GX7
並非金錢問題 ,係想買啱冇浪費

主要係將會到國內旅遊,一個機身就要經常換鏡

心大心細唔知揀邊部好,針對都會係 O 記首選,怕 P 記機 O 記鏡對焦慢,但我從未用過 P 記機身
9911 發表於 2015-10-12 06:07 PM
並非金錢問題 ,係想買啱冇浪費

主要係將會到國內旅遊,一個機身就要經常換鏡

咁 budget 唔係問題就 EM5II 吧

旅遊時遇大景可以慢慢影既可以開 40MP stacking , EM1 做機動用 .

M4/3 陣型互通基本上性能唔會有好大分別, 但 Panasonic 機身對焦沒有最快只有更快, 個人用過咁多品牌可以講 Panasonic 同 Samsung 係無反中對焦最快既兩個品牌 .
我唔揀 E-M5 II 係覺得佢同 E-M1 太接近,而且我唔玩拍片

請問師兄,P 記機有邊部推介?
個人覺得可以考慮下GM1,因為細部,有時想輕裝有得揀。
不過我會建議買返幾枝細鏡搭配。

至於對焦可以放心,PANA分分鐘快過OM
感謝師兄
我試過用GM1推支40-150 pro... 一樣好爽!