易攝網

查看: 1574|回復: 11

新手買機求教

新手一名,想學玩單反,預算2以下,有什麼好介紹?
2蚊雞定2萬蚊先?
我想睇下兩千以內,買到最好二手係乜配搭
卜sorry 係2萬,打少隻字
5D3 + 24- 70 F4 IS / 隨意定焦
如果是新手,咁請問你影唔影運動之類的,
如果只是想街拍及去旅行
我推薦canon6D+24-105F4+16-35F4,
D 750啦,無介紹錯
咁如果微單又如何?去旅行好似又輕便d,.我最鍾意影虛化和淺景深的相
我係新手,想請教各位有無好介紹,專業名詞睇唔明,唔好意思
如果買微單就買SONY A7II +Vario-Sonnar T* 24-70mm F2.8 ZA SSM II
但多小小錢過兩萬
如果真的想平D 就買SONY A6000+Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS
但未必出到太大的淺景深

SONY A7II +Vario-Sonnar T* 24-70mm F2.8 ZA SSM II都幾成1573克

我會推Nikon D750+Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD Model A007...都係1665克

如果想景深再淺D,可以試下Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD(model F016)+Tamron SP 35mm F1.8 Di VC USD(Model F012)呢二支定焦鏡。

點解我會推騰龍鏡?因為真係性價比高囉
如果不是新機就一大堆選擇,Canon 5D Mark2用副廠的24-70MM或35MM等镜,如果钱也能再松些可以5D3,但不會輕,我體型大件都拿著一段時間就手累。
追新機对景深有要求就比较紧了
想輕用SONY A7II +24-70mm F2.8
鏡頭上我個人認為24-70又或(24-105)比較通殺,而定焦鏡頭方便構圖和學習,就是旅行時比較局限
我自己用24-70然後set住35mm去練習構圖好象也可以接受過得了自己就行了