易攝網

查看: 2720|回復: 10

影婚紗相拿RAW檔,合理嗎?你們認為呢?

跟婚攝公司拿RAW的理由有以下:

一、拍攝和後製是兩個完全不同的專業領域,很多婚攝公司的攝影師都是按了快門就回公司把RAW丟給美編團隊就趕下一場拍攝了,攝影師的專業在於對光影有靈敏觸覺和快速的構圖技巧。

二、RAW和JPG只是一種格式,如果客人需要的就是無編輯過的,那怕是最醜陋不需要任何後制的原始效果,也就是純粹攝影,那要RAW就是順理成章的,而且能節省後製工作。

婚攝認為不應該讓客人拿RAW的理由有以下:

一、RAW檔於客人無用,人們必須用專業軟件來開啟及處理。

二、RAW檔只是攝影過程的一部份,任何創作例如繪畫、小說、雕塑,沒有作者會把半途品附贈予客戶。

三、挑選並處理照片也是攝影師工作的一部份,「物有所值」並不等於取去全部 RAW 檔。

野鶴 發表於 2016-6-23 08:46 AM
由双方協議決定

執相軟件已經普及易用

這個,我也很同意。
先吾講著作權呢D複雜野。
其實自己有料,又怕咩比返人?
我業餘玩家,吾知要揾食既影友既立場同埋處境。
由双方協議決定

執相軟件已經普及易用
顧客或身边朋友可能有Ps高手
攝影師交Raw唔使執相做小一半功夫
何樂而不為呢 ?

唔怕顧客執得靚   最怕顧客執得唔夠靚

影響攝影師聲譽  才是攝影師不交RAW的最大 顧忌

以前影菲林相好多時都唔畀相底,要客戶搵返公司加曬或者放大,咁攝影師可以喺呢啲地方賺錢。
依家啲人用晒電腦手機睇相,畀LowRes JPEG已經行唔通,如果畀埋FullRes RAW即係拆自己招牌。本身Post production都係影師工作,如果連呢啲都Outsource既話,只會再進一步壓低影師身價,最後攝影師淪為揸機佬。
就算真係畀RAW,都只能夠提供處理過既DNG檔,根本唔應該提供100%原檔。
另外留RAW亦係保障自己著作權既最後手段,若然連呢樣都畀得人,有日原作變被告都唔係冇可能。
不能交出RAW的,以前跟過師傅學,他說RAW是底線
一定要求raw檔, 比左錢要左d相, 攞個2-3mb jpg 有咩用. raw 檔先係相片的全部.

去米豬連  識叫一定叫生羊生牛原份上 / 叫個廚師拎隻鑊 係佢面前煮
唔係既話 咪白比錢
#曲線要講明
一切關鍵在於 事前協議; 如果無講明會俾RAW; 而你又願意找佢影... 點解之後有咁要求?

如果一早希望要回 RAW檔; 跟攝影師溝通好; 如果對方唔願意 - 找過另一個~

但攝影市場算是 商業與藝術 融合; 給客戶當然是成品; 哪有半製成品的理由.~
不會比RAW檔個客,
但2-3mb jpg又過份左D,
以而家既解象度,
應該都要有10mb以上既jpg,
才算有良心.

實話,你們之前合同上無要求photographer比返 raw檔你,公司係可以拒絕你之后的請求,我有一個朋友,美國拍Pre wedding,搵左外國人,都無比raw,執好D相file都唔比,只係比返無執相D file,但係相簿裡邊D相就張張執到CM Leung 風格.....  Raw 檔係攝影師或攝影公司底線,請你尊重攝影師,這是我個人小小意見。有幾多個客人會問photographer囉返raw檔呢,photographer係有權將最靚最美的一面,展示給客人,
會出大圖比佢,但一定5會交原圖,這是底線。