易攝網

查看: 3400|回復: 15

新手有問,求師兄指點

問:

X-T10 16-55MM
X-T10 35mm F2
X-T20 18-55mm KIT

最好係9000mop左右
影人像(特別係景深)、旅行相為主
你會點揀?why?

新手123 發表於 2017-5-15 12:16 AM
澳門水貨的話,師兄建議邊度?

一般我自己就會去 麗C 同埋 美心 呢2間 睇下邊間價錢合理 D ,但建議你問多幾間 , 對比曬D價 同埋信譽先好買
X-T20 +18-55mm KIT , 35mm F2 (可後買)
X-T20 新機,EVF好D ,對焦好快,有Touch ,有4K ,打後既更新 firmware 會好D
18-55mm KIT , 萬用旅行鏡,輕,成像唔會差得過16-55MM
35mm F2 ,平,景深淺 平玩人像唔錯

XT10對焦實在太慢..個EVF勁差..冇 Touch , 冇 4K , 打後既更新 firmware 冇咩 ,而家買新機XT10價錢唔岩數,另外X-T10 +16-55MM 重量唔夾,頭重腳輕

happy0u0u 發表於 2017-5-14 11:23 PM
X-T20 +18-55mm KIT , 35mm F2 (可後買)
X-T20 新機,EVF好D ,對焦好快,有Touch ,有4K ,打後既更新 fi ...

唔該曬你先,若果X-T20 配 16-55mm如何?
新手123 發表於 2017-5-14 11:29 PM
唔該曬你先,若果X-T20 配 16-55mm如何?

如果X-T20 配 16-55mm ,價錢 over 左9000蚊 Fujifilm X-T20 BODY 都8千幾..
Fujifilm XF16-55mm 7千幾..
16000 到 ,買唔過
如果16000 ,真係直上XT2 +18-55  都係萬3 , 加埋直到 都係萬5幾... 仲平過XT20 + 16-55

9000蚊到既話 Fujifilm X-T20 BODY +18-55 , KIT 買都係9千幾
happy0u0u 發表於 2017-5-14 11:37 PM
如果X-T20 配 16-55mm ,價錢 over 左9000蚊

my mistake,it should be 16-50MM
新手123 發表於 2017-5-14 11:41 PM
my mistake,it should be 16-50MM

XC 16-50 成像比較差..但價錢平
XF 18-55 成像比較好..
價錢相差大約千3蚊
XT 20 + 18-55 kit 大約9500 到,可能會 over 9000小小
XT20 +XC16-50 應該貼緊9000 ,不過鏡頭成像冇XF 好
happy0u0u 發表於 2017-5-14 11:47 PM
XT 20 + 18-55 kit 大約9500 到,可能會 over 9000小小
XT20 +XC16-50 應該貼緊9000 ,不過鏡頭成像冇XF 好 ...

我由Olympics轉黎Fuji,從平少少ge鏡開始會唔會比較好?
新手123 發表於 2017-5-14 11:49 PM
我由Olympics轉黎Fuji,從平少少ge鏡開始會唔會比較好?

富士D鏡頭成像比較好既係XF 系列,平玩XF 既18-55mm ,23mmF2 , 35mmF2 , 50mmF2 , 55-200mm 呢幾支係XF鏡比較平玩
XC鏡成像比較差,價錢平一半到

如果玩人像多,旅行小 , XT20 + 35 mm f2
因為XC鏡成像好差,我D FD買左XC鏡玩左一陣就放..都係換返XF , 賣XC ,換返XF鏡,中間既差價又唔見左好多...
XC唔係好保值
happy0u0u 發表於 2017-5-14 11:57 PM
富士D鏡頭成像比較好既係XF 系列,平玩XF 既18-55mm ,23mmF2 , 35mmF2 , 50mmF2 , 55-200mm 呢幾支係XF鏡 ...

好,明白曬!唔該曬你!解答曬我d疑問!!
XC 16-50mm 1500 到
XF 18-55mm 2400 到 (香港買)

光圈 XC  16-50 mm  F3.5-5.6
光圈 XF  18-55 mm  F2.8-4
價錢唔相差好多,XC 高CP , XF 完勝
甘就要睇下你點簡啦
happy0u0u 發表於 2017-5-15 12:03 AM
XC 16-50mm 1500 到
XF 18-55mm 2400 到 (香港買)

我都係諗住香港買水貨X-T20 + 18-55mm
新手123 發表於 2017-5-15 12:05 AM
我都係諗住香港買水貨X-T20 + 18-55mm

建議你問左香港既水貨 同行貨 , 再問埋澳門既水貨同行貨 相差幾多,之後再決定香港買定澳門買 水貨定行貨。如果係香港買,買之前要試清楚部機同鏡頭,有咩問題既話又要係澳門過返去香港搞,比較MA煩

happy0u0u 發表於 2017-5-15 12:10 AM
建議你問左香港既水貨 同行貨 , 再問埋澳門既水貨同行貨 相差幾多,之後再決定香港買定澳門買 水貨定行 ...

澳門水貨的話,師兄建議邊度?
happy0u0u 發表於 2017-5-15 12:19 AM
一般我自己就會去 麗C 同埋 美心 呢2間 睇下邊間價錢合理 D ,但建議你問多幾間 , 對比曬D價 同埋信譽 ...

收到,感激不盡