易攝網

查看: 2870|回復: 5

詢問澳門街邊到曬菲林較好?

小弟最近從數碼機轉玩菲林機,因為我係香港昭和買左部Nikon FM,我第一筒曬既菲林都係係香港曬,而佢地係收40蚊scan電子相,出到黎質素好好。而澳門我去過三盞燈有一間50蚊都係淨scan,但佢整花曬我捲菲林而每一張都花曬,電子檔出到黎每張都有瑕疵。
想詢問各位師兄姐澳門街邊間舖頭曬菲林會平啲同埋素素好啲?
龍影
就小弟所知,現時澳門有三間沖曬連scan入碟服務:

1.龍影:50元。(唔知最近有無加價)

2.雅圖:35元。(最近加左價為40元,雖平但有時會損壞菲林。)

3.麗光:43元。
至於淨scan,小弟不知道,要師兄親自問問。
我朋友話澳門唔得,卷卷都係寄去香港曬,可能佢要求比較高,或者澳門真係唔夠好.
DoubleM 發表於 2017-7-20 11:15 AM
就小弟所知,現時澳門有三間沖曬連scan入碟服務:

1.龍影:50元。(唔知最近有無加價)

真心, 以前麗光OK的, 色彩靚,相尺寸又大張,自從佢部機壞左
佢就羅出去俾人SCAN,次次整花相,最衰連菲林都花埋,怕怕
不過好幾年前佢SCAN出黎 D黑白相,真係無得頂
貌似現在淨沖入碟要60蚊
萬象攝影,佢地2019年起都寄去香港沖掃了,一般彩色沖掃只收$50,乾淨顏色靚