易攝網

查看: 1022|回復: 6

EM10 marklll還是EM5 markll ??

各位師兄
小弟攝影不算入門級,只是放下單反一段時間了,最近因為睇左好多macro的相片,有意想買返部4/3無反影macro & telephoto為主 ,在選擇EM10 mark3  和EM5 mark2 是有點困擾 ,

EM5 mark2  其40MP和成像質數好像很高   但不竟是2015的機 感覺好像就出EM5 Mark 3 ,用舊科技感覺心理不平衡 ,
EM10 mark3  用上TruePic VIII 雖然係舊sencer 但始終係新野 ,  

希望各位師兄特別是EM5的用家幫小弟打支強心針,   謝謝LO

個 40MP 合成只能落腳架影,一般用都係 16MP

出大景係好正,但如果少影大景, EM10III 會簡單得多
Ch@nSiR 發表於 2017-10-5 10:27 AM
個 40MP 合成只能落腳架影,一般用都係 16MP

出大景係好正,但如果少影大景, EM10III 會簡單得多 ...

問左街價。發現EM5 ll BODY=EM10lll kitset

主要是想要EM5的轉MON+三防呢

下一步就是揀高CP的30mm F3.5 還是60mm F2.8的時候了  

THX師兄意見!!!
Charleslok 發表於 2017-10-7 10:04 PM
問左街價。發現EM5 ll BODY=EM10lll kitset

主要是想要EM5的轉MON+三防呢

呢個時間點搵 EM5II 我會建議搵二手

Ch@nSiR 發表於 2017-10-8 01:10 AM
呢個時間點搵 EM5II 我會建議搵二手

最後選擇了penf,;被佢外表吸引了..  
Charleslok 發表於 2017-12-29 11:43 AM
最後選擇了penf,;被佢外表吸引了..

有買貴無買錯
Pen F好機!