易攝網

查看: 950|回復: 13

在香港Nikon 買入竟然有人話即係水貨。

師兄話在香港Nikon cs買嘅機身/鏡頭即係水貨喎。
各位點睇?係唔係水貨?
咁澳門買就行貨,香港買就水貨?真系好笑
你身在澳門,在澳門買,系澳門叫行貨.
你身在澳門,在香港買,系澳門叫水貨.
你身在澳門,在大陸買,系澳門叫水貨.
你身在澳門,在日本買,系澳門叫水貨.
如此類推.
felixevo4 發表於 2019-3-5 07:20 AM
你身在澳門,在澳門買,系澳門叫行貨.
你身在澳門,在香港買,系澳門叫水貨.
你身在澳門,在大陸買,系澳門叫水貨 ...

nikon 香港代理都叫水貨???
mankenny 發表於 2019-3-5 09:01 AM
nikon 香港代理都叫水貨???

香港代理系香港區既代理唔屬澳門.
咁大陸總代理,系澳門算唔算行貨?

澳門CTM行貨去到香港都系叫水貨.

呢個系區域唔同行貨同水貨既定義
想澳門買行貨就去呢幾間...
好多人都唔明水貨同行貨的性質。
Xaxa 發表於 2019-3-5 11:20 AM
好多人都唔明水貨同行貨的性質。

在Nikon 香港代理買都當水貨?
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/
在呢個nikon香港公司買都當水貨?
洗乜咁上心,佢話水貨就水貨,又唔係佢用,影相係用眼去享受,唔係用耳去執著。
579101 發表於 2019-3-6 08:41 PM
洗乜咁上心,佢話水貨就水貨,又唔係佢用,影相係用眼去享受,唔係用耳去執著。 ...

好師兄,多謝晒。
呢個世界無知唔可怕,最怕就係自以為是!
笑左。
水貨唔係假貨,也唔係次貨。
每個地區有代理,你買行貨就可以搵佢保養,否則咪叫水貨咯。
係香港買,拎返澳門,你保養要過香港,當然係水貨啦。

當然,你覺得唔係,都有D原因的。
香港人係香港買的水貨,即係外國走稅運入嚟既,所以平好多,但無保養。
咁你係香港正式代理買的,並唔係「佢地」眼中的水貨,但你拎左返嚟澳門用就係啦。
唔明的,走去D電話鋪睇下,就會見到各種平幾舊水的「香港水貨」。
非由本地代理商引進在本地出售的貨品在本地就稱作水貨;
水貨不是假貨;
水貨不是次貨;
水貨又稱平行進口貨。