易攝網

返回列表 發新帖
樓主: 李唯一

香港暴動半年相冊

Xaxa 發表於 2019-12-31 01:21 AM
呢批相睇完,我覺得作者認为係警察槍殺咗一班手冇寸鐵嘅市民学生!
最主要都係作者心態! ...

槍殺咗?你快D去睇醫生治療幻想症,呢批相其實感覺系選擇性,拍呢D同時點解唔拍攝所謂的“市民”破壞港鐵、商店、銀行,放火燒人掟磚殺咗人還搶警槍嘅相片呢?
印象 發表於 2019-12-31 08:58 PM
槍殺咗?你快D去睇醫生治療幻想症,呢批相其實感覺系選擇性,拍呢D同時點解唔拍攝所謂的“市民”破壞港鐵 ...

你叫我去睇医生呀?如果係的話!你嘅理解能力有小小問题!
刪相啦,睇到內容仲會討論攝影嗎
Xaxa 發表於 2019-12-31 11:09 PM
你叫我去睇医生呀?如果係的話!你嘅理解能力有小小問题!

sorry~睇錯,我一陣去驗眼
我覺得有好幾張都影得幾好,構圖和捕捉到MAGICPOINT,
你可以以自己選擇的角度去拍攝自己所認為的相片,這本身沒有錯,
但你在公眾群帖,也應該預料到不同意你的聲音。
呢啲相片只係記錄當時一瞬間,人地影到前面就自然影唔到後面,新聞工作呢啲野,公司有錢迷派多個人去影埋後面囉,講乜野企錯邊影錯方向啫?你自己咁叻唔去對面影返你自己希望睇到的角度影返黎POST?人地點衰極都起碼有作品!係度鬧人果啲,連作品都冇,更何況呢度係攝影論壇,唔係比人論時政,只要照片來源冇犯法,你就應該係站在攝影角度去討論,唔應該咁樣話人,我認為攞時政做理由批評人地貼冇違法的作品,係不道德的,就好似人地影MODEL POST相出黎,只影對波,你唔鐘意睇波,你鐘意睇長腿睇全身,你迷自己去影飽佢囉,岩唔岩呀?你冇理由話人地唔影埋條腿出來比你睇係唔岩吧?我睇好多大師作品,又夠好唔鐘意有個大師成日都影到啲女好醜樣,唔醜果一瞬間佢都唔POST出來,但我都唔會走去屌人地影唔出一個我想睇嘅角度我想睇嘅作品呀,岩唔岩呀?呢啲相片係用汗血去影返黎,對於有付出有勞動的作品,必需給予尊重,無需刪相,而係離題帶去討論政治的留言,要給予刪除,攝影論壇有批評要鬧人,請你拿出你的作品出來說話。
mak401 發表於 2019-12-30 02:05 PM
尼張好, 尼班笨七唔應該蒙面,俾英美爸爸點相,第日逃去英美會熱情招待.

國安法應該在香港實行,成班杏加橙甘鍾愛美英帝,咁去乞求美英主人比你地班垃圾居留西方.中國萬歲.
新聞工作者應該慿着客觀去拍攝.不可誤導人們偏向錯誤的訊息.正如可惡的爛生果報就是只拍對示威者有利.惡意破壞警察形象.誤導市民加速社會不安定.
謝樓主分享相片,  見樓主有啲畫面都企得好前, 真係張張都係血汗換返黎, 我覺得樓主追求新聞紀錄GE專業精神係值得支持, 咁精彩GE一輯相如果刪POST好可惜
為何沒有私了流血, 無辜市民被害者的相, 也沒有破壞地鐵既相, 更沒有示威時, 其他假記者假醫護急救既相?

支持立國安法! 支持警隊執法!  

選擇性放上這些照片,已代表了樓主立場。呢個事件,點包裝都冇用。
我相信一d私了,破壞,氣油旦, 煙火場面,打警察等,更具代表性和感染力,因為呢d都係主動行為;
而警察所有行為都係被動,而我唔相信樓主呢方面ge相一張都拿唔出手來 post。

唔好打住討論攝影ge外衣去包裝自已ge立場。