易攝網

查看: 1829|回復: 9

詢問300MM F2.8+ 2TC打雀效果如何,有無師兄試過?

目前想進一步提高相片銳度,所以就兩個方向:1,提高鏡頭銳度;2,提高相機像素。
1,鏡頭搭配倍增镜可能會導致對焦變慢,其他還是未知數,希望各位師兄賜教。
2,目前來講Canon只有5DS R可以高像素,但是不知道何時會升級,而且也部機參數其實未必適合打雀,有無師兄試過用5DS R打雀?
kawasaki 發表於 2020-2-5 04:38 PM
https://www.canonrumors.com/round-up-all-of-the-rumored-canon-gear-to-appear-over-the-last-week/

多謝多謝,一起恭候新機面世!
只是問題依然,300mm F2.8 X2倍增鏡效果如何?
我覺得CANON 328 IS II+2XIII的效果係非常好的!
進可攻!退可守! 好配搭!  
EOS-R 或1DX  1DXII都係現在C記的好選擇!

RF 100-500
師兄5DSR絕對適合打雀,對焦速度可以,睇你點樣設定,配支100-400再加1.4一般夠影,因之前我用過加支tamron 150-600 G2絕對可以數毛,畫質銳利
英鋒 發表於 2020-2-5 05:04 PM
我覺得CANON 328 IS II+2XIII的效果係非常好的!
進可攻!退可守! 好配搭!  
EOS-R 或1DX  1DXII都係現在C記 ...

師兄裝備實在厲害,小弟欽佩不已!
看來多人用428這隻鏡,328X2感覺比較少人用?是否因為X2不夠長?

目前還未面世吧?
Fai1486 發表於 2020-2-5 05:42 PM
師兄5DSR絕對適合打雀,對焦速度可以,睇你點樣設定,配支100-400再加1.4一般夠影,因之前我用過加支tamron ...

5DS R打雀我都想試試,成本上比300 F2.8要低好多,Tamron 150-600 G2 似乎在Nikon 機身APSC上面比較銳利?目前我放在7Dii上還是覺得無5Diii銳利。
其實 5DSR+7DII+328+2X影雀鳥已經超好的配搭!非常夠用!而且質素有一定的保證!