易攝網

查看: 5014|回復: 11

E系統閃燈使用

日前入手FL36,第一次用TTL閃燈。
電力問題前帖已經討論過,基本上補光時不用等充電,bounce或要稍等,開機儲電就要幾秒。
TTL的好處多多,首先是準繩度較高。另外由於機身和閃燈能夠溝通,閃燈可以自動power zoom,機身光圈/ISO改動不必手動輸入。
所以waterh20講到PanasonicPE36會飛都係假,因為除非係舊菲林機無得好揀,否則淨係計自動功能都已經係原廠贏曬(所謂原廠,也包括Sigma及Metz得可以做到TTL的燈)。
言歸正傳,上左外閃之後,E-1在P/A模式會根據鏡頭焦距設定「安全快門」:14mm時1/30s,zoom到54mm就變成1/100s。這樣做是儘量利用現場光。P模式光圈會盡開,A模式當然是你決定了。Power zoom方面,當然是和鏡頭連動了。如果抬頭玩bounce,閃燈會固定在25mm(50mm等效)。
若PanasonicPE36是FL36的一半價錢..就合埋..一半錢,一半功能..
但我唸PanasonicPE36唔會平過8舊水
鬼叫fl 36有懶人模式咩....
睇黎要儲三四佰至得...
原帖由 wat_er 於 2006-1-10 02:28 PM 發表
鬼叫fl 36有懶人模式咩....
睇黎要儲三四佰至得...

你的意思係?
用pe36s: 影每張相時都要微調..
用fl36: 佢自動攪掂..
為將來幸福, 俾多少少係好d ge..
噤又係阿..俾多少少..自動好好多..
閃燈的自動功能好緊要,唔止係「懶」既問題。
因為十張落閃,九張半係影人。九張半入面起碼過半係女人。就算你有耐性慢慢搞,俾你影果個都無啦。影集體相仲要微調的話,真係成村人小你都有。

FL36得一個轆,TTL mode可以set做compen.,勁方便。
Water哥哥咁嚮往手動閃,下禮拜你黎我支SB-23去用,包你用到媽媽聲。
原帖由 eim21048 於 2006-1-10 02:15 PM 發表
若PanasonicPE36是FL36的一半價錢..就合埋..一半錢,一半功能..
但我唸PanasonicPE36唔會平過8舊水

咁都係一種諗法。
但係駛得錢就儘量咪搞到唔湯唔水。
原帖由 ovm 於 2006-1-10 03:37 PM 發表
Water哥哥咁嚮往手動閃,下禮拜你黎我支SB-23去用,包你用到媽媽聲。

可以用黎做"奴隸"
原帖由 wat_er 於 2006-1-10 04:26 PM 發表
可以用黎做"奴隸"

咪傻啦,「全光輸出」既奴隸只會令你爆粗爆得更開心。
借俾佢玩下全光輸出的破壞力..佢就會買TTL
原帖由 eim21048 於 2006-1-10 09:02 PM 發表
借俾佢玩下全光輸出的破壞力..佢就會買TTL

我早就見識過囉...
所以咪話要儲多d囉...