易攝網

查看: 2503|回復: 10

新手400D配鏡一問

各位師兄,A16,A9配400D邊枝好D!還是買Canon 17-40L!
但係有師兄講如果配400D....A16,A9都不建議買,因為係APSC 機種,我唔係好明,請指教

回復 #1 vanbasten456 的帖子

有冇人幫到我
17-40 幾好丫
  放aps 機都27mm wide
第時上FF 又得
咁三枝鏡正常邊枝會sharp D
若只買一機一鏡, 當然首選 A16. 但我建議你買 18-55IS + 35/2. 17-40L 只適宜跟大光圈的定焦一起使用, 否則室內全無用武之地...

回復 #5 leick 的帖子

我已經有400D...我想買一枝頂Kit 鏡,不過唔知買邊枝好,我心目中就A16.
但係有師兄話A9 就 Sharp D.
原帖由 vanbasten456 於 2008-8-15 03:04 PM 發表
我已經有400D...我想買一枝頂Kit 鏡,不過唔知買邊枝好,我心目中就A16.
但係有師兄話A9 就 Sharp D.

拍人多就 A09 吧, 焦段讚一點. 不然就買定焦吧, 2.8 的光圈算不上大.... 拍風境的話, kit 鏡就夠用了, 敗 gitzo 來得實際
原帖由 leick 於 2008-8-15 03:11 PM 發表

拍人多就 A09 吧, 焦段讚一點. 不然就買定焦吧, 2.8 的光圈算不上大.... 拍風境的話, kit 鏡就夠用了, 敗 gitzo 來得實際

如果買定焦我想買,EF 100mm f/2.8 USM Marco, EF 100mm f/2.0 USM or EF 85mm f/1.8 USM.
你意思係買一枝定焦好過買 A09 or A16?
但我已經準備買枝小小白 .會唔會 double 咗!
原帖由 vanbasten456 於 2008-8-15 03:41 PM 發表

如果買定焦我想買EF 100mm f/2.0 USM or  EF 85mm f/1.8 USM.
你意思係買一枝定焦好過買 A09 or A16?
但我已經準備買枝小小白 .會唔會 double 咗!

你拍什麼多? 小小白跟 85/1.8 等是不同的東西啊, 不會重疊的...

回復 #9 leick 的帖子

去旅行周圍影,澳門就同朋友影相多.
原帖由 vanbasten456 於 2008-8-15 04:17 PM 發表
去旅行周圍影,澳門就同朋友影相多.

這樣 35/2 或 28/1.8 會很不錯啦~ 加上你現在的 18-55 很好用啦, 又輕~