易攝網

查看: 3140|回復: 20

失敗的紅外習作

今次第一次去玩, 連wb 都未識set, 搞左好耐...
1.

2.

請各位師兄師姐比d意見小弟.
睇唔出系紅外線~~
另有味道
原帖由 貓貓#@# 於 2008-9-19 06:33 PM 發表
睇唔出系紅外線~~

x2

感覺好像只是無左一種主色多D
真係唔識搞. 有無師兄指教下..
原帖由 joe 於 2008-9-19 07:40 PM 發表
真係唔識搞. 有無師兄指教下..

看華仔張貼,很詳細;

http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=28996&extra=page%3D1
其實係太多影響幅相到..
樹葉係最好有陽光照著才會有良好效果的,
但色調係可以用少少耐性調較出來的
好似做返哩d效果:

比多張上星期再試既 sample 睇下,
而家已經學會掌握基本功了
原帖由 ((華仔)) 於 2008-9-19 08:15 PM 發表
比多張上星期再試既 sample 睇下,
而家已經學會掌握基本功了

謝謝華兄指教. 但係我搞個WB時都搞了好耐, 之後部機先話"GOOD", 咁就影啦, 但係影出黎d葉係籃色. 唔係白色. 但係我又點都校唔到佢白色喎. 我都睇左人地個網架啦. 但係都係唔得囉. http://www.wretch.cc/blog/m3koo/17529121
send 我那兩張的原相上黎比你睇睇. thx!

其實之前我post出黎個貼都講過WB點set,
一般照住做應該冇嘜問題啦..
我見你張相可能係個色彩set左去鮮艷模式,
因為如果set去柔和,應該寬容度會較大,
同埋千萬吾好推大個飽和度,
對後製幫助應該好好多,
仲有係記得用RAW影,
另外應該係暴光不足既問題,
暴光足夠樹葉應該會係粉藍色又或者係白色的,
你可參考下我上面那幅相,
就算係陽光普照既風景,
exif 係..iso 400, F5.6 快門 30s,
咁大約睇你幅相都應該係暴光吾夠了
下次不妨多影兩幅吾同 setting既出黎比較下..

呢幅係用你原相把飽和度降低同加光,沒有推色,
效果已經差不多了..

效果幾special
近期突然大熱"黑白"同"紅外"喎~
莫明奇妙的一股熱~
原帖由 ((華仔)) 於 2008-9-19 09:58 PM 發表
其實之前我post出黎個貼都講過WB點set,
一般照住做應該冇嘜問題啦..
我見你張相可能係個色彩set左去鮮艷模式,
因為如果set去柔和,應該寬容度會較大,
同埋千萬吾好推大個飽和度,
對後製幫助應該好好多,
仲 ...

謝謝華兄. 我想真係要多玩多試才有用.
原帖由 nicole 於 2008-9-20 01:57 AM 發表
效果幾special

thx!
原帖由 座直角 於 2008-9-20 09:59 AM 發表
近期突然大熱"黑白"同"紅外"喎~
莫明奇妙的一股熱~

因為呢期個個都買了紅外 filter , 所以咪個個都玩囉.
你唔算失敗起碼有相睇 ,我買左還未影到張睇到的相
原帖由 小kin 於 2008-9-20 02:58 PM 發表
你唔算失敗起碼有相睇 ,我買左還未影到張睇到的相

其實玩呢樣野,最大的問題之一就係構圖. 你要先拆ir filter 構圖, 之後再裝 ir filter 去影... 好煩.
第二就係後製.. 呢樣係我的弱項.. set 來set 去都 set 唔返d 樹葉做白色.
原帖由 joe 於 2008-9-20 03:23 PM 發表

其實玩呢樣野,最大的問題之一就係構圖. 你要先拆ir filter 構圖, 之後再裝 ir filter 去影... 好煩.
第二就係後製.. 呢樣係我的弱項.. set 來set 去都 set 唔返d 樹葉做白色.

請教下,你影果時有冇set 白平衝架?同埋出呢張相係咪好紅架 ?

回復 #17 小kin 的帖子

你可以再睇下我個貼先..
http://www.wretch.cc/blog/m3koo/17529121
因為有d網站話 canon d 機好似冇 preset 白平衡,
所以就要靠自己去摸索嚇點set個白平衡先至得,
之前我未知點set,幅相影出黎係好紅,
但如果幅相都係可以分到兩個主要色調,
大至上可以響後製到更正返d色彩
原帖由 ((華仔)) 於 2008-9-20 04:14 PM 發表
你可以再睇下我個貼先..
http://www.wretch.cc/blog/m3koo/17529121
因為有d網站話 canon d 機好似冇 preset 白平衡,
所以就要靠自己去摸索嚇點set個白平衡先至得,
之前我未知點set,幅相影出黎係好紅 ...

唔該曬

回復 #19 小kin 的帖子

剛剛找到一個好詳細既網站,睇下係咪好正

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=164231