易攝網

返回列表 發新帖
樓主: feiZe~黎明

大家好~

原帖由 feize 於 2008-9-21 04:56 PM 發表

我以前都係用開 m~之後用用下覺得a mode 都幾方便~下次轉下用法先~^^
昨晚無去影ah~但有去睇10點~因係home 睇灶心~hehe^^"
但我唔明你個setting ah~

個setting 喺樓主發帖張相的,只想用來比其他網友分析樓主張相
原帖由 feize 於 2008-9-21 05:01 PM 發表
有兩個問題想請教下~
1.幾時會用到最大光圈好 (如2.8) ?
2.室內環境好光後面又係d鐵版咁好"令"身~咁我用4光圈出來光左d 應該轉細d個光圈好定係ev直 (個時ev 係-0.3) ??

唔好講請教,我嘗試斑門弄斧,答考題,有錯請指正。
1.光圈是用來(或可以),控制入光量(光通量)和景深,但由於鏡頭並非理想器件(物理上已証實不存在完美鏡頭),所以光圈也可以用來控制如像散紫邊等。幾時用到最大光圈好,未有理論答案,按你需要吧!
2.曝光量由光圈、快門和iso所應響,至於用+-EV,是當用自動測光曝光的情況下由相機間接調整光圈、快門和iso的參數,所以你的問題有一半喺操作方式上的小小混亂,至於加減曝光量多少,在這裡很難回答,你可否提供相片參考下呢?
希望幫到你。
第一,太光...
第二,太迫...
第三,ccd入左塵...吹吹佢...
望穿秋水
原帖由 redeyes 於 2008-9-20 10:30 PM 發表
點解用光圈先決?用手動控制我相信會得心應手D。
iso唔需要800,100都無問題。
還有果日個天煙霞大,會白D。
希望幫到你
這是你的設定:

av mode 影煙花?  有d難理解  用iso 就反個快門?
#3 好似真係光左少少wo