易攝網

查看: 4019|回復: 18

狗頭...清晰與模糊比較

牛頭試鏡
加多兩張
IMG_6969 modified.jpg
IMG_6973 modified.jpg
想表達什麼
係唔係我睇錯, 好似有少少走焦落左個鼻到
???
試乜野鏡呀?
原帖由 玩物喪志 於 2008-9-20 12:23 PM 發表
試乜野鏡呀?

2.8/280 leica apo
原帖由 小A 於 2008-9-20 12:54 AM 發表

狗企很好近,反而對吾到焦
原帖由 ((華仔)) 於 2008-9-19 10:45 PM 發表
想表達什麼

試鏡而已,牛頭鏡影狗影人
原帖由 tearofH 於 2008-9-20 01:09 PM 發表

2.8/280 leica apo

,280 唔怕手震喎
原帖由 小kin 於 2008-9-20 02:39 PM 發表

,280 唔怕手震喎

手持影時累小小都唔得,真系very big  ,打狗防身一流
原帖由 tearofH 於 2008-9-20 02:47 PM 發表

手持影時累小小都唔得,真系very big  ,打狗防身一流

打狗棍!!
原帖由 小A 於 2008-9-20 00:54 發表

你又話 "唔洗太在意有冇out-of-focus"?
果然係男女大不同 ......

http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=29234&page=3#pid412544

回復 #13 nobody 的帖子

咁樓主成張相佔左9成係狗頭, 冇表現場境同氣氛, 當然係講技術....如果隻狗作為主體, 背後有d 花花草草, 我覺得焦點對得冇咁正對眼問題唔係太大....

可能我真係太多言了... ...但感覺上太著重拍攝技藝部份, 冇左構圖同環境氣氛的相片, 就欠缺左一種藝術, 只係一種技術
原帖由 小A 於 2008-9-21 01:13 發表
咁樓主成張相佔左9成係狗頭, 冇表現場境同氣氛, 當然係講技術....如果隻狗作為主體, 背後有d 花花草草, 我覺得焦點對得冇咁正對眼問題唔係太大....

可能我真係太多言了... ...但感覺上太著重拍攝技藝部份, 冇左構圖同環境氣氛的相片, 就欠缺左一種藝術, 只係一種技術

多言無問題,真理越辯越明,最重要係講既野擲地有聲。

我都係多言既人,而家同你辯証一下:
1. 對焦準確唔係 "著重拍攝技藝部份" (仲有,對焦準確係技術,唔係技藝,無藝既成份),只係最基本既要求,如果唔係,點解呢個世界有咁成熟既AF系統?
2. 對焦準確就會 "無左構圖同環境氣氛的相片"?你呢個結論點黎?你無見過對焦準確而又有構圖同氣氛既相片?
3. >>"你睇lomo 機影十張有九張都out focus"
Lomo機你有無用過?你知唔知乜野叫Hyper-Focal Distance?你重新去Flicker既Lomo gallery (或其他Lomo gallery) 睇嚇,10張有幾多張中焦?我睇過,大部份中焦。我研究過Holga、Lomo同Diana+。
4. 睇Lomo相,你分唔分辨到極輕微手震同out-of-focus既分別?又或者支鏡頭係咁差,中焦都係咁矇?
5. >>"但你睇外國的攝影書, 出左好多lomo機的影集....."
有錢就可以出書,你俾錢我,我即刻可以幫你出書同發行 ...... 問題只係剩返有無人買?

最後,我只想講,講到關於 "攝影" 既野,最好認真D。你要講Lomography,最少都要識Hyper-Focal Distance,同埋認真睇下、數下有幾多張中焦先好講。www係無遠弗屆,有好多人睇住你既發言。

評分

參與人數 1EC分 +10 收起 理由
玩物喪志 + 10 匡偽正俗

查看全部評分

原帖由 nobody 於 2008-9-21 03:29 AM 發表

1. 對焦準確唔係 "太著重拍攝技藝部份"  (仲有,對焦準確係技術,唔係技藝,無藝既成份),只係最基本既要求,如 ...

真係,有feel唔係大曬!
原帖由 nobody 於 21/9/2008 03:29 發表

1. 對焦準確唔係 "太著重拍攝技藝部份"  (仲有,對焦準確係技術,唔係技藝,無藝既成份),只係最基本既要求,如 ...

Hyper-Focal Distance係唔係即係"超焦距"呀?
原帖由 座直角 於 2008-9-22 20:22 發表

Hyper-Focal Distance係唔係即係"超焦距"呀?

係。