易攝網

查看: 7546|回復: 67

一個完全未學過攝影ge人,想學的話第一步應該做d 乜?

買相機?
學軟件?
參加課程?

豆腐BB

豆腐BB
save 錢先~~~
SAVE 幾多? 先後要點做呢?
先買相機, 最好dslr la
之後去上下攝影初班 la~~~ 我覺得應該幾實用ga
除蓄錢外, 最好就係培養及堅持對攝影既興趣. 如果唔係, 部機好快變成裝飾品.
我都係新人,剛加入單反, 現正努力學習.  希望有朝有可似樣既作品.
得閒多d上易攝, 個網好多學.

回復 #4 kimcsc 的帖子

Dslr  係咪平時一般家庭個d 數碼相機呢?如果係...我有兩部....用個d 參加課程可以嫁啦?

回復 #5 crazy峰 的帖子

um.....由今日起我會多d 上呢學習!
我都係新手.....多多指教.....
DSLR唔係一般DC數碼相機...
係數碼單鏡反光機...
即係機身同鏡身都比較大部那些呢...
我都系新手...
透過不同光度, 不同角度去多留意身邊ge人, 事, 物
我都巖巖買左..
咁要點學呢.. ?
買機先
買左部機, 玩幾個月再去上堂.....
1.買機
2.參加課桯
3.學軟件
原帖由 小A 於 27/9/2008 00:02 發表
買左部機, 玩幾個月再去上堂.....

你仲有幾多堂上完呀
買機先.
跟住多d 黎易攝睇師兄 ge 毒相.
Vanessa師妹,妳隻狗 (BB女?) 好cute ...... 妳影得好好呀 ......

從呢張相睇,妳可以做既野既順序係:
1. 睇說明書 (唔好誤會,唔係話妳無睇,不過睇多幾次說明書係最重要既一步)。
2. 上堂
3. 睇書
4. 買DSLR (如有需要)
5. 學用軟件 (但呢樣唔駛急,最後得閒先學)。

Practice makes perfect!
買DSLR由淺入深,先從入門機入手,買完後好似nobody師兄話齋睇熟說明書(可能要睇好多次,因為通常第一次接觸DSLR既人都未必一次睇得明本說明書),可以去圖書館借D攝影書番黎睇.
原帖由 nobody 於 2008-9-27 04:59 PM 發表
Vanessa師妹,妳隻狗 (BB女?) 好cute ...... 妳影得好好呀 ......

從呢張相睇,妳可以做既野既順序係:
1. 睇說明書 (唔好誤會,唔係話妳無睇,不過睇多幾次說明書係最重要既一步)。
2 ...

看說明書其實真係好有用

跟住買一些攝影入門的書籍看