易攝網

樓主: kitw

-----------------

關閉 [複製鏈接]
原帖由 853radio 於 2008-10-7 08:23 發表
因為你也主觀看別人也是主觀, 誰客觀????? 唉, 平心靜氣, 前輩大人

我同你講呢幾句說話既時候,我無火大,我只係想點化你,你google下 禪宗六祖慧能講關於用手指指月亮既故事,你就會明。
原帖由 nobody 於 2008-10-7 08:29 AM 發表

我同你講呢幾句說話既時候,我無火大,我只係想點化你,你google下 禪宗六祖慧能講關於用手指指月亮既故事,你就會明。

謝過大師指點, 實在感激萬分, 畢生受用

大師今日很早起床, 4點幾又見大師上易攝, 一定準備去飲早茶

回復 #111 nobody 的帖子

(呢個世界有D人學野係好認真,認真過好多搵緊食既廚師)  <--- 很有意思....非常有同感

大家別誤會其實nobody 也不是為我開火.......我兩互不相識..........我也非常欣賞nobody 對專業的護行.........我相信在社會上各行各業也不少像nobody那樣有熱誠同對自己喜愛的事物尋根究底的朋友....... ...........只係現在社會變了........生活好了.........錢多了.........而做成好多行業也氾濫.......真正的專業同藝術者比例少了........包裝佔了首位 ...........就像現在在澳門已很難有機會真正品賞正宗粵菜的機會一樣.........可惜
過左11月, 不如找次一起去廣州食真正的粵菜, 真係有興趣喎

nobody 是很好的導師, 不過社會唔同左, 補習而家都有補習天王, 大學中學爭搞爛gag王比賽, 有時心想, 社會癡左線, 不過諗一諗, 係自己企係度唔行, 定地球轉得太快, 表達自我, 不學無術, 還是專業到位, 各人喜好, 恨是易攝分不清什麼地方是專業集研, 那些是嬉戲玩樂

回復 #124 853radio 的帖子

我忙完一定跟你去........ .......轉得太快也是對的......但我相信萬變不離其中........練拳不練功到老一場空....哇哈哈
我地而家荷包很空就真, 拳腳既野先留給後生仔, 有$ 點練都得 , HOHOOO

回復 #126 853radio 的帖子

知識就是財富
你D 知識都投資唔小, 不過而家就真係餓你唔死

好一句知識就是財富, 心中富有呢點真係D 後生要學, 我仍在滲透人生道理

如果攝影有大師

引述Nodbody的說話:

>> 我相信攝影無大師
" 呢句錯得好離譜,如果攝影無大師,咁David Hamilton、Aaron Jones、Henri Cartier-Bresson、Ansel Adams呢D人係乜水?
世上既高手 (我唔係講大師) 多如繁星,你唔信可能係因為你未接觸過 (所以你以上果句係純主觀出發)。最簡單既辯正,就係將全世界既攝影名校20年內既畢業生加埋一齊,已經多到嚇死你 (咪當佢地係lu lu,個個都係頂級高手) ......
所以,水可以亂吹,但有關嚴肅既話題,就唔好誤導人,呢度仲有好多師弟想成為高手,所以,講野要負責任 ......"

你與我又不是大師, 評相純粹交流. 為何將自己意見強加他人的創作身上!
原帖由 kenchanz 於 2008-10-7 10:55 AM 發表
你與我又不是大師, 評相純粹交流, 為何將自己意見強加他人的創作身上!

只是稱呼一個, 不叫大師, 可叫前輩也可, 禮貌客套而已, 大家知什麼一回事便可, 和諧之地, 大家都是為影相而來, 免得版主難做 ^^

前輩有前輩作風, 長者很多時都是這樣, 他很想講佢感覺, 聽了喜歡不喜歡不重要, 最重要是作者自己點睇, 你應該自己才對也不必力爭, 因為天外有天, 今日認知不代表永恆, 人人都在進步中, 明日看來可能只是笑話一則, 不必上心
原帖由 double_e 於 2008-10-7 01:11 AM 發表
   十分欣賞ge作品~

什麼是正確曝光 ?
什麼是正確對焦 ?
什麼是正確構圖 ?

對於以上問題,冇一定答案~有主觀有客觀~
個人認為,如果曝光狀況合乎攝影師所想,表達到攝影師所要效果,咁就係正確曝光
...

絕對支持你的客觀睇法..........
原帖由 nobody 於 2008-10-7 08:29 AM 發表

無火就唔洗長篇大論寫咁多主觀意見啦! 硬要其他人接受!
你去點化人........乜你覺得可以咩!你有咁大化境咩!似自我澎漲多啲喎............一笑置之啦!
原帖由 SWLaw 於 2008-10-7 01:31 PM 發表

無火就唔洗長篇大論寫咁多主觀意見啦! 硬要其他人接受!
你去點化人........乜你覺得可以咩!你有咁大化境咩!似自我澎漲多啲喎............一笑置之啦!

大家 好似 都仍然 唔"化"

一有少少位, 就死都要"攝"入黎 !

幫幫忙啦
首先講返
nobody所回覆我的內容
===================================================
"首先,自己唔識既野就唔好亂教人,你以上講既野,誤導業餘玩家無不可,但用黎同專業級好手傾 (我唔用 "高手",就一定會俾專家笑。
好多野去到高層次,講既唔係標準,而係 "行家一出手,便知有與無"。
因為專業級好手對攝影既知識同經驗唔單止 "深"、而且 "博"。

你開首既問題,全部都有正確答案。但我唔會花咁多既時間去打字解釋 ......  "
===================================================
  無話好說~
" 自己唔識ge野唔好亂教人 "~ 閣下咁講已無心討論了~
因為咁講你講的已是真理~ 係咪~ 你已代表最專業的一方了係咪~?
  冇錯,言下之意只要意見不合就係咩都唔識了~只有你的意見是對的~~

之前我講過
相信靜心討論能夠促進影友間交流同技術提升~
如果遇到意見不合也無傷大雅~繼續堅持自己相信ge野就好了~ 亦唔好將自己果套強行加諸係人地身上~
如果遇到同自己ge真理有出入ge時候就論戰不休.偏要其它人都相信自己的才是真理,絀絀相逼才肯罷休的話咁樣未免......

你所說的
===================================
知識無捷徑,一分耕耘,一分收穫,資深既唔一定正確,但受過正規教育同專業訓練既就一定相對地正確。唔信既,你開條thread同我辯正一下 ......
虛心學習先有機會成為高手 (唔係大師),太過主觀就好難爬上山腰,更遑論山頂?呢個就係點解山下遊人眾多既原因 ......
===================================  

主觀客觀各人心中有數~~我冇逼人受我果套~我亦冇相信我果套完全正確~

故已表明
突然有感而發寫多幾句~善意討論~
無火藥味,無針對任何人~
純粹個人意見~讚同也罷,否認也好~無所謂~ ^^

但亦提出
如果遇到意見不合也無傷大雅~繼續堅持自己相信ge野就好了~ 亦唔好將自己果套強行加諸係人地身上~
如果遇到同自己ge真理有出入ge時候就論戰不休.偏要其它人都相信自己的才是真理,絀絀相逼才肯罷休的話咁樣未免......

又我所說的
================
我相信攝影無大師,即使你自認玩攝影年資多長,即使你對攝影界認識多深 ,即使你對攝影理論理解多透徹亦好~ 亦不代表你所說的就是正確的~~如果以呢d為後盾說話,冇得講
-================
明解人相信定能理解我說話的含義~~如要捉錯處冇辦法~

====================
什麼是正確曝光 ?
什麼是正確對焦 ?
什麼是正確構圖 ?
====================
主觀客觀解讀都唔同~對於我觀點ge解讀~各位自行分析,結論唔同又有何所謂~
  大家對事物都會有不同ge解讀,不過都唔可以強加於人身心要人認同~
原帖由 kaawai 於 2008-10-7 01:50 PM 發表

大家 好似 都仍然 唔"化"

一有少少位, 就死都要"攝"入黎 !

幫幫忙啦

我相信各位討論一下發表自己觀點係冇錯ge~    討論區 本意如此,如果唔係應改為聊天室~
我相信多d討論對大家都係有得益ge~

如果見討論熱烈就停止什至關閉實不願意見到~
人性 如此

真的 沒有 辦法

大家 都 千方百計 想 佔上風

稍稍得勢, 便沾沾自喜

略為失威! 又要 想方設法 報一箭之仇 , 何苦來哉?

又有人 自以為 "路見不平", 將 拗撬 回帶

人人 見縫插針, 沒完沒了

正值 重陽佳節 , 唯有鎖帖! ( 要向 樓主 SAY SORRY!)

(開心時間零捨快, 又係時候 講BYE BYE)