易攝網

查看: 6618|回復: 29

第一次影人像, 比D意見.....(同場加演父愛一張)......

第一次影人像, 咩都唔識, 比D意見.....
第一張白平衡唔多準

第二張正喎
構圖唔錯, 但白平衡要搞搞佢, 特別係夜晚的街燈, 你可以向住白色野影一張(such as model 件衫), 跟住用佢來設定白平衡, 現在我習慣放張白紙在相機袋, 日頭用來做反光板補下光, 夜晚用來set 白平衡....
原帖由 小A 於 2008-10-13 06:17 PM 發表
構圖唔錯, 但白平衡要搞搞佢, 特別係夜晚的街燈, 你可以向住白色野影一張(such as model 件衫), 跟住用佢來設定白平衡, 現在我習慣放張白紙在相機袋, 日頭用來做反光板補下光, 夜晚用來set 白平衡....

1 張 A4 大小的白紙, 可以夠用來做反光板ma ?
影大頭/影d 近攝時幫補下d光...當然冇反光板咁好用....叫做好個冇....
原帖由 小kin 於 2008-10-13 06:13 PM 發表
第一張白平衡唔多準

第二張正喎

光圈開大D快門快D,原本F7.1   1/3秒不適合
自然光可以,不過好少model中意自己喺黃面婆
比反小小閃燈補光,面部後制tune返小小粉紅
就好好多。
唔錯
補充,喺見肉的地方後制tune返小小粉紅
第二張....
有feel到父愛...呵
原帖由 小A 於 2008-10-13 06:17 PM 發表

其實我唔識點可以用測光先, lock 左再影, 可唔可以教下我.....

hehe....sorry....
第一張d 色咁ge~
原帖由 ivanxape 於 2008-10-13 09:23 PM 發表

其實我唔識點可以用測光先, lock 左再影, 可唔可以教下我.....

hehe....sorry....

真喺好想幫你,不過你用D300我幫你唔到,我C記
用得D300,你本說明書有排睇,唔好唔見。
我都係用C記機, N記唔熟, 但刨下本說明書先, 因為我比較習慣用全手動, 所以好多時都只係參考機內測光, 再加經驗( 我都係新手, 冇乜經驗) 只係見白色位同灰色位較多時就推慢快門一至兩級, 因為我部400D成日比灰18度這個問題昆到...
第二張好溫馨,又親子
第二張好得
完全feel到父愛嘅偉大!!!
原帖由 安仔 於 2008-10-14 12:30 發表
第二張好溫馨,又親子

X 2,, 我遲d又去影....
第二張真係正wo..
第二張,, Support

回復 #16 friend_dicky 的帖子

咁你下次比我地一齊影你同個女未得/~~~~
oh,,溫馨的,,