易攝網

查看: 1861|回復: 12

求指教~!

這是小弟最近的作品, 請各位師兄先觀看.....

想請教的是:
- 測光好像不準確, 面對白色的車身, 應如何測光才準確呢?
- 使用了廣角鏡頭拍攝, 所以令車的形狀變形了, 這點如何改善呢?

希望各位師兄能挖出更多的錯處, 並對小弟多多指點~ 感激~!
朋友頭戈幾張係唔係汁過ga??
原帖由 卡卡西 於 2008-10-30 12:12 AM 發表
朋友頭戈幾張係唔係汁過ga??

係, 用 HDR  方法, 但好像失敗了........
原帖由 Zanda 於 2008-10-30 00:05 發表
想請教的是:
- 測光好像不準確, 面對白色的車身, 應如何測光才準確呢?
- 使用了廣角鏡頭拍攝, 所以令車的形狀變形了, 這點如何改善呢?

希望各位師兄能挖出更多的錯處, 並對小弟多多指點~ 感激~!

1, 你測光準確既定義係 ......?
a) 其實,你用DSLR就睇LCD + bracketing exposure算啦。
b) 如果你真係好認真想知,介紹你睇呢本經典: [The Negative] by Ansel Adams

2, 唔好用廣角鏡。
原帖由 nobody 於 2008-10-30 12:23 AM 發表

1, 你測光準確既定義係 ......?
a) 其實,你用DSLR就睇LCD + bracketing exposure算啦。
b) 如果你真係好認真想知,介紹你睇呢本經典: [The Negative] by Ansel Adams

2, 唔好用廣角鏡。

感激你的回覆
其實是我摸不著頭腦怎去測光, 車身正常了, 但輪胎會全黑.....
測光的位置應該在那裏呢....?
原帖由 Zanda 於 2008-10-30 00:33 發表

感激你的回覆
其實是我摸不著頭腦怎去測光, 車身正常了, 但輪胎會全黑.....
測光的位置應該在那裏呢....?

"車身正常" 即係測光無問題 ......
"車身正常了, 但輪胎會全黑" ....... 呢個係有關 "採光" 既問題,要買書睇嚇、又或去上堂。
除左失敗那些hdr外,如nobody所說,一切正常,只覺得光源唔靚!
#2都拍得幾好,只要好好運用ultra-wide特性,都可以拍到出色作品!
#8好有動感,小弟好喜歡!不過車牌燈爆左,如果可以把車轆轉向左方更逼真!
原帖由 samu 於 2008-10-30 01:44 AM 發表
除左失敗那些hdr外,如nobody所說,一切正常,只覺得光源唔靚!
#2都拍得幾好,只要好好運用ultra-wide特性,都可以拍到出色作品!
#8好有動感,小弟好喜歡!不過車牌燈爆 ...

感激師兄指教

想再請問師兄, 如何能採集到好的 HDR 呢?
FIT型
頭幾張都好似廣告相

我最欣賞最後一張,好有動感,個feel 都吾錯
good 似乎你對車&攝影都好有興趣wo 我都係