易攝網

查看: 11316|回復: 70

影賽車技術一問

我想問下呢,點先可影到賽車的速度感?
我發現有些照片前後景都係靜及清
有些則時前後都郁

最正就係架車清/靜,但背景就好有速度

我試過pan影,但都係靜止
真係唔知點影果仲效果

有勞各位師兄指點迷津,賜教賜教
慢速快門
pan鏡既原理係利用相機打開快門期間果短暫既時間拖 "花" 個背景,pan鏡既方向要同主體 (e.g. 車) 既行走方向一樣,而快門速度相對要慢D,等妳可以pan郁部機/鏡 (拖 "花" 個背景),一般係幾十份之一秒。
  really? 等我試試先...

三橋三橋!

唔怪得之點pan都清啦, 我較得佢好鬼快...哈哈 :p
今日開始  得閒去澳門街唔同路段 影多d唔同速度ge街車 出年賽車你就係pan車大師喇
可能到時比人誤會我拍佢地超速

不過唔理lu~~hahahahh
舊年我就係拿住部新買既D40x kit係路邊pan車 結果係大賽車收穫不少
但係今年帶埋新鏡(70-300VR)去 但係又疏於練習同冇左戈種衝動之下 一無所獲
拍野好講mood... mood好自己都唔知點解會拍得出果種味道
mood唔好的話,都係唔知點解會拍得出咁唔掂既野

可能professional photographer唔怕有呢種情況?
原帖由 一舊雲 於 2008-11-19 14:54 發表
拍野好講mood... mood好自己都唔知點解會拍得出果種味道
mood唔好的話,都係唔知點解會拍得出咁唔掂既野

可能professional photographer唔怕有呢種情況?

Professional photographer唔會,因為工多藝熟,但相對會少o左熱枕 ......
八掛一問 , 樓主老公鐘唔鐘意影相??
原帖由 nobody 於 2008-11-18 11:41 PM 發表
pan鏡既原理係利用相機打開快門期間果短暫既時間拖 "花" 個背景,pan鏡既方向要同主體 (e.g. 車) 既行走方向一樣,而快門速度相對要慢D,等妳可以pan郁部機/鏡 (拖 "花" 個背景),一般係幾十份之一秒。

我有試過咁影相
但係好多時我都影得唔好
跟ge時間夾得唔好
請問如果咁影快門大約要調到幾多?
原帖由 rickymfm 於 2008-11-19 05:11 PM 發表
八掛一問 , 樓主老公鐘唔鐘意影相??

你問得都好搞笑
邊個話我有老公?
原帖由 nobody 於 2008-11-19 04:21 PM 發表

Professional photographer唔會,因為工多藝熟,但相對會少o左熱枕 ......

因此當興趣/愛好變成職業,未必係一件好事.....
原帖由 narakulio 於 2008-11-19 17:15 發表

我有試過咁影相
但係好多時我都影得唔好
跟ge時間夾得唔好
請問如果咁影快門大約要調到幾多?

我無影過Grand Prix,但菲林年代我用50mm (FF) pan的士,手持無用腳架,1/30秒,效果唔錯。

panning主緊要係靠工多藝熟,本身無乜秘訣,尤其是用DSLR,試多幾次就得。
如果pan出黎主體同背景都清,即係話快門太快或pan得太慢,如果pan出黎主體同背景都濛,即係話快門夠慢但pan得唔好、又或快門太慢。
原帖由 一舊雲 於 2008-11-19 18:18 發表

你問得都好搞笑
邊個話我有老公?

佢見妳無名指 ......
原帖由 一舊雲 於 2008-11-19 18:19 發表

因此當興趣/愛好變成職業,未必係一件好事.....

Professional係一把雙刃劍 ...... 唔做professional,呢世都無機會達到最高既技術水準,但做professional,就會失去熱枕 ...... sigh ......
原帖由 nobody 於 2008-11-19 07:56 PM 發表

Professional係一把雙刃劍 ...... 唔做professional,呢世都無機會達到最高既技術水準,但做professional,就會失去熱枕 ...... sigh ......

我得閒做下都冇~.....仲話全識= -"~
原帖由 sam42 於 2008-11-19 19:59 發表

我得閒做下都冇~.....仲話全識= -"~

Digital年代就係咁架啦 ......
原帖由 nobody 於 2008-11-19 07:53 PM 發表

佢見妳無名指 ......

我有帶唔同戒指的習慣,
更何況果隻早已唔見左啦~~~

作死囉, 乜架火睇得咁仔細~~~~~

以上圖片絕非本人所影
原帖由 nobody 於 2008-11-19 07:56 PM 發表

咁你如何keep up the passion?