易攝網

樓主: 一舊雲

影賽車技術一問

原帖由 neonew80 於 2008-11-20 23:28 發表
唔唔~完全同意,一張相,唔同心情都有唔同GE表現...
介唔介意再問大家一樣野,大家影相多數係為同人比較GE心態去影,定係為左自己當時GE心情而隨影呢?即係冇諗過佢會唔會唔靚,做到自己想要GE效果就算...

其他人小弟唔知,但小弟做職業既時侯係好好勝 (當然,靚係終極既目標 *註)  ...... 但如果同職業無關,小弟就唔會同人比較,純粹當終身持續學習。

註:小弟唔係photojournalist,係still life photographer。
原帖由 nobody 於 2008-11-21 12:45 AM 發表

其他人小弟唔知,但小弟做職業既時侯係好好勝 (當然,靚係終極既目標 *註)  ...... 但如果同職業無關,小弟就唔會同人比較,純粹當終身持續學習。

註:小弟唔係photojournalist,係still life photogra ...

我同意~

我諗我比較「幸運」,因為我唔係靠影相為生(睇我d相都知啦~哈哈)
所以我影相係為左自己想留下一些回憶。
但係唔代表唔會最求完美喎~
應該咁講,唔係為左同人比,而係希望透過別人既佳作,提升自己既技巧。
貼出來,並唔係為左得到其他人既認同/讚美(有當然唔區~哈哈)
而係希望其他人可比唔同既角度/睇法自己,從中學習。

但係我諗作為職業,好難唔同人比囉
比下去的話,邊個搵你影呢?
therefore, 各人立場不同。
沒有對或錯,好定壞,只有一個「不同」。

小妹愚見~
HAHA~~果然大家都有唔同GE見解,我曾經問個一個中意藝術相GE人,佢話佢都會去睇下唔同GE相,甚至係一D山水畫呀,時裝
之類GE野~~仲試過自己草錢去外國成個月,見到好多唔同GE設計,佢話就算呢個世界真係冇人去讚自己D相都好,只要自己一個
人認為靚GE,就而經可以LA~~跟住佢同我講,唔洗介意人地點睇,自己盡力就可以LA,可能呢D就係創作家GE開朗想法LA~~
不過,我都覺,用黎工作GE相,又點可以唔去同人比較呢,如果係人地都唔會再搵你LA...
雖然係好予盾,但係因為咁,影相先會分咁多個種類...
我想快D搵到一條適合自己GE路AR~~~
原帖由 neonew80 於 2008-11-22 12:06 AM 發表
HAHA~~果然大家都有唔同GE見解,我曾經問個一個中意藝術相GE人,佢話佢都會去睇下唔同GE相,甚至係一D山水畫呀,時裝
之類GE野~~仲試過自己草錢去外國成個月,見到好多唔同GE設計,佢話就算呢個世界真係冇人去讚自己 ...

你在考慮是否要做攝影師?
係ar~呢個係我GE目標~~
原帖由 neonew80 於 2008-11-24 00:23 發表
係ar~呢個係我GE目標~~

目標係做乜野類別既攝影師?
商品攝日影師!!!所以我想去讀多D呢方面GE野~~
原帖由 neonew80 於 2008-11-25 23:53 發表

讀 "商品攝影" 既地方唔多,其實買多D英文書睇都ok。

有機會既話,請教o下樓上既zzKCzz師姐,佢係高手黎架。
原帖由 zzKCzz 於 2008-11-25 23:59 發表

唔好喊啦 ......
原帖由 neonew80 於 2008-11-25 11:53 PM 發表

澳門多唔多商品攝影師丫?
原帖由 一舊雲 於 2008-11-26 11:09 發表

澳門多唔多商品攝影師丫?

澳門應該無商品攝影師。
原帖由 nobody 於 2008-11-26 11:48 AM 發表

澳門應該無商品攝影師。

都係打雜攝影師,一腳踢?
原帖由 一舊雲 於 2008-11-26 16:23 發表

都係打雜攝影師,一腳踢?

唔好咁話人啦 ...... 妳可以叫佢地做commercial photographers (商業攝影師),即係佢地無特別影死一瓣咁解嗟 ......

而外國同香港分工比較細,相對專門D,所以有分 (主要) still life photographers或portrait photographers ......

P.S. 我以前係o係香港做still life photographer,唔係澳門 ...... 而家都重住o係香港 (不過我係澳門人) ......
唔唔.咁多高手,咁你地一定練左好耐好耐LA~~~
我知自己距離呢個目標好遠,我仲係一個係澳門半工讀GE中學生炸 一個讀FROM 6 GE普通男仔...
但係我對影相GE哥份興趣唔係講下就算,之前我係末問大家會唔會同人比較GE~係因為我哥時真係有一份鬥心架.
仲記得之前上攝影班GE時侯每一堂評選自己都入唔到圍,又試過拎D相出去比賽,都係OUT左,係有D唔開心架LA
但係自從上次遇到哥個影藝術相GE人之後,我發覺自己唔應該放棄.就算冇天份都好...
人唔一定係"追求風格",影相可以係"創造風格",只要自己係有心去影,靚唔靚已經唔再重要LA~~
呢番話如果係現實GE社會入面講,可能會笑死人.大家聽完就算LA~~
我同大家GE回貼時間完全唔同GE???HEHE
原帖由 neonew80 於 2008-11-27 00:04 發表
唔唔.咁多高手,咁你地一定練左好耐好耐LA~~~
我知自己距離呢個目標好遠,我仲係一個係澳門半工讀GE中學生炸 一個讀FROM 6 GE普通男仔...
但係我對影相GE哥份興趣唔係講下就算,之前我係末問大家會唔會同人比較 ...

咁我可以話俾你知,我係一個無藝術天份既人 ......

但其實透過熱誠同勤力 (以前,o係攝影呢方面我好勤力 ...... 睇書同思考),做個好既still life photographer唔係難事,但當然,要做到最top就一定要D天份、但最重要都係勤力同投入,影人可以靠天份多D,唔使咁勤力,但still life就無得懶 ...... 所有我見過最top既still life photographers ,都係勤力到黐o左線咁 ......
相對佢地,我係好懶既photographers,我剩係中意用腦,唔多肯訓身 ...... 又怕污糟 ......

呢張係我18歲時 (當時o巖o巖入行做助手) 影既相,有興趣可以睇o下:
http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=28685

P.S. 一舊雲師妹,唔好意思,o係度賣廣告 ......
原帖由 nobody 於 2008-11-26 05:07 PM 發表

唔好咁話人啦 ...... 妳可以叫佢地做commercial photographers (商業攝影師),即係佢地無特別影死一瓣咁解嗟 ......

而外國同香港分工比較細,相對專門D,所以有分 (主要) still life photo ...

我講既打雜唔係貶意, 唔好誤會啊
事實上, 澳門現在各行各業都係要自己一腳踢的..
尤其production呢行
根本好難做死一瓣而有飯吃

想專都唔係咁容易
原帖由 nobody 於 2008-11-27 12:45 AM 發表
P.S. 一舊雲師妹,唔好意思,o係度賣廣告 ......

No problem
比返d廣告費我就得~~哈哈哈
原帖由 一舊雲 於 2008-11-27 18:25 發表

No problem
比返d廣告費我就得~~哈哈哈

廣告債肉償啦 ......