易攝網

查看: 3536|回復: 8

Help ~ 張卡d相不見左

各位師兄
小弟有個問題
希望可以教下我可以點樣挽救

我有個朋友前一陣子影左一些燈飾相
返到去之後唸住過落部電腦度
點知張卡read不到任何資料
然後放番落部相機度read
又是read不番d相

曾經嘗試將張卡再次格式化
點知部機話 "爆曬卡"

其實是咩意思呢
同埋有無方法可以read番張卡內的相

help ~ help ~

thx
你張咭插過入有毒的電腦中,中了病毒~
病徵如下
1. 建立一個size好大的假檔案,令相機誤會以為爆咭
2. 隱藏你相機的預設資料夾,讓相機找不回相片,目的是要你自己format張咭~~

下次遇到同樣情況,冷靜點
先找部有最新防毒能力的電腦殺毒,再在widows檔案總管設定為可顯示隱藏檔案,將資料夾解除隱藏

如果張咭試過多次格式化,救回檔案的應該會不完整,
不過姑勿論如何,還是可以一試的
如果你是用sandisk的話,佢跟盒就有一個 RescuePRO 救咭軟件,
亦可以在網上找一下其他救咭軟件,例如 EASYRECOVERY
謝謝~我也受教了
首先問問,係唔係SD咭?張咭有無跌過?
如果跌到張SD咭,我可以大膽講句,無得救,因為我已跌壞2張SD咭。

如果無跌到,試下用這個救亡軟件ZAR,免費的,不過是英文,而且內容較煩,兩天前用過,救2GB SD咭用了34分鐘,100%可靠
http://www.z-a-recovery.com/download.htm
估計冇得救

換過張

Angus 大:
佢係格式化時部機話 "爆曬卡"
換言之即係連格式化都唔得
簡單黎講即係冇得救

其實我有張卡試過冇搞佢都自己壞
好彩只係有幾十張練習相
好多毒 都係包你的 file 隱藏 je
重係到

爆卡 有時唔係毒 係資料 錯亂
c兄  zar 唔係好識用喎
可唔可以教下我呀??
我對住張咭按右健 內容 仲見到有三百幾m架
thx~
原帖由 k66 於 2008-12-17 12:54 PM 發表
首先問問,係唔係SD咭?張咭有無跌過?
如果跌到張SD咭,我可以大膽講句,無得救,因為我已跌壞2張SD咭。

如果無跌到,試下用這個救亡軟件ZAR,免費的,不過是英文,而且內容較煩,兩天前用過,救2GB S ...
RESCUEPRO ~ 佢救左我 ~