易攝網

查看: 93802|回復: 245

反射鏡 -- 歡迎各大牌子用家貼相(歡迎加相,有分加的喔)

2008年入左呢枝TAMRON 500 F/8

影下花

影下花

影下葉

影下葉

影下貓

影下貓

評分

參與人數 1EC分 +8 收起 理由
kaawai + 8 鼓勵

查看全部評分

多謝支持
等我又post下先~!
IMG_4547 copy_resize.jpg

評分

參與人數 1EC分 +3 收起 理由
kaawai + 3 鼓勵一下

查看全部評分

等我又嚟毒下人先

評分

參與人數 1EC分 +6 收起 理由
kaawai + 6 鼓勵一下

查看全部評分

我又分享~~我哥支係騰龍的350/5.6

呢支鏡,雖然到我手時,已經有D問題,但都一直陪伴我到現在, 見證了好幾個春與秋......

評分

參與人數 2EC分 +9 收起 理由
nobody + 1 只加1分,因我唔中意圈圈 ... :)
kaawai + 8 精彩作品

查看全部評分

反射鏡拍人~佩服~
原帖由 小蒙 於 2009-2-2 12:36 AM 發表
等我又嚟毒下人先

嘩~好毒喎~果然高手~
原帖由 zzKCzz 於 2009-2-2 05:34 AM 發表
我又分享~~我哥支係騰龍的350/5.6

http://www2.fotoc.com/KathyC/d/4496-2/IMG_076 ...

有d問題?好靚呀~有咩問題呀?
明白啦,睇到支鏡,想通了「甜甜圈」的形成原理啦
誘人的甜甜圈耶! 吸毒中....
我想知呢~KENKO呢支有無遮光罩賣咖?
或者有無DIY的方案呢????

評分

參與人數 1EC分 +6 收起 理由
kaawai + 6 鼓勵一下

查看全部評分

原帖由 charlescheng2 於 11/2/2009 12:11 發表

師兄!忍唔住,出手RF800F8!
D相,好得!
直徑幾多,國產有72mm金屬遮光罩!
香港地鐵深水涉站,鴨寮街有!

我支係500mm F6.3
直徑92mm呢~

暫時都係用黑卡紙包住當遮光罩咋
俄仔  MAKPO 500mm F8

圖片轉自:http://blog.xuite.net/shadowtiger/blog/20774117

買了 2年,用過2次,因為 太長焦,我好易頭暈

評分

參與人數 1EC分 +5 收起 理由
henryip2008 + 5 鼓勵!!!

查看全部評分

原帖由 kaawai 於 11/2/2009 17:09 發表
俄仔  MAKPO 500mm F8

圖片轉自:http://blog.xuite.net/shadowtiger/blog/20774117

果個係咩環來咖???同我個接環個樣差好遠呢~
tarmon 500/f8

囉住支500反射打雀真係唔易, 記得我啱啱買左支鏡試鏡
ork高頭見到有隻雀
但望入個觀景器....搵黎搵去都搵唔到隻雀
放返部機落黎原來佢已經走左啦....
IMG_4306 copy_resize.jpg

評分

參與人數 1EC分 +3 收起 理由
kaawai + 3 鼓勵一下

查看全部評分

同Kathy姐一樣的一枝Tamron 350mm F5.6
呢枝鏡吾知係咪本身PQ有問題,
二手原來都好多鏡片邊緣甩膠狀況,
我戈枝都係咁,
好彩未算太嚴重啊
不過本身真係不可多得的好鏡黎,
成像銳利;陽光下色彩鮮艷;鏡身細而輕巧;對焦容易;機動性高!
加上Adaptall-2 mount system, 可以用響任何機種..好處真係多到有排講...

Tamron 350mm 2.jpg

評分

參與人數 2EC分 +13 收起 理由
henryip2008 + 5 精彩作品!!
kaawai + 8 精彩作品

查看全部評分

嘩~好靚呀~
第2張既雀仔好sharp呀~!
原來有原廠遮光罩喎~真係唔知邊度有得買同幾錢喇
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=596218

回復 #24 座直角 的帖子

香港鴨療街而家已經有這類遮光罩買,全金屬製造,
有好多吾同size..價錢都係佰多兩佰一個
原帖由 riceson 於 2009-2-13 12:05 AM 發表
tarmon 500/f8

囉住支500反射打雀真係唔易, 記得我啱啱買左支鏡試鏡
ork高頭見到有隻雀
但望入個觀景器....搵黎搵去都搵唔到隻雀
放返部機落黎原來佢已經走左啦....

咁都有得加分~
執到寶~多謝多謝~
等我影多d黎post先~
原帖由 ((華仔)) 於 13/2/2009 22:27 發表
香港鴨療街而家已經有這類遮光罩買,全金屬製造,
有好多吾同size..價錢都係佰多兩佰一個

下次過HK買返個先