易攝網

查看: 6257|回復: 28

GH-1 有冇咁勁呀?!

好堅
[FWD] GH1 Kills The DSLR? (w/video)

The Panasonic GH1 Kills The DSLR, TV-Industrial Complex
This is an amazing time to be alive, what with all the things that are changing, evolving, improving.

A major step was just taken that will revolutionize how video is produced and consumed. It』s called the Panasonic GH1.

.........

LINK

Panasonic Lumix GH1. First footage from Philip Bloom on Vimeo

Kauai sunset: Lumix GH1 slow motion from Philip Bloom on Vimeo
只用鏡頭中央四分一,咁容易造都要賣咁貴,食水深啊!
又無得上FF,又無得上CS吹sensor,人生意義盪然無存。
原帖由 ovm 於 2009-5-6 05:38 PM 發表
只用鏡頭中央四分一,咁容易造都要賣咁貴,食水深啊!
又無得上FF,又無得上CS吹sensor,人生意義盪然無存。

咩野都要 X2 CROP, 又冇 OVF, 又要用 LCD 取景, 手動焦又冇手感, 仲要係 4:3度
萬幾蚊買部入門級機仔
都唔知為乜
明明係14-45超廣角........crop到得返28
原帖由 ovm 於 2009-5-6 05:59 PM 發表
明明係14-45超廣角........crop到得返28

分明就是 14~140
不過 sweet 14 一樣冇左, 人生意義唔見哂
>Sweet 14
小心衰11...........
原帖由 ovm 於 2009-5-6 06:08 PM 發表
>Sweet 14
小心衰11...........

係 wor...
遲 d 出埋 7-14都成皮野
我的sweet 7不見了呀
我仲記得金句:
O記的IS鏡支支都貴
原帖由 ovm 於 2009-5-6 06:26 PM 發表
我仲記得金句:
O記的IS鏡支支都貴

已經作出左更正啦
總之早入王道免曬氣

http://www.youtube.com/watch?v=FItdVsqGIzw
嗜喱測試, 明顯好過 5D MK2 同 D90

http://vimeo.com/4438472
GH-1 VS D90

http://www.vimeo.com/4487113
其實呢部野澳門都應該吾會有地方有得買的la~~??XD
GH1, 7-14 F4, 14-140 HD (香港官方價錢)

GH1 14-140 Kit: HK$12990  
LUMIX 7-14 F4: HK$9790
LUMIX 14-140 F4-5.8: HK$8280

原帖由 邪靈 於 2009-5-18 05:40 PM 發表
其實呢部野澳門都應該吾會有地方有得買的la~~??XD

有就一定有
已經有人外國測試指出 gh-1 ge full hd 拍得住 sony EX1/3
駁 m 鏡真係不得了
其實相機有禁強的拍片功能....
我成日覺得有點妹仔大過主人婆......
可能我無咩點用呢d功能....
雖然我吾覺得係多餘....但....就是覺得相機的賣點是拍片有點奇怪~
(澳門吾知等到幾時先有舖會返....因為澳門的舖都較為保守...OTL)