易攝網

返回列表 發新帖
樓主: sharon

我想換dc仔,樂聲dmc-lx3好唔好呢?

其實睇番D POST, 結論都係 : 樓主要去D舖頭度試一次先啦
LX3係一部優缺點都好明顯既機款, 而家係度講太多都冇用
樓主去試下機, 就知道好唔好啦
原帖由 sharon 於 2009-10-6 16:46 發表

G10太大部喇...
揀極都揀唔定..
lx3..拍片原來有limit..唔係睇張卡..同埋最近升左價..之前3千尾..依家4千頭喇...
同埋好多人話gr3好....
好彩唔係等住用..所以揀下先姐...

G10 太大部?
LX3 沒有比它小多少...
其實樓主心中是看中 LX3
只是想這兒的人能說服到你吧?

本人都推 S90
原帖由 sharon 於 2009-9-18 21:24 發表
係dcfever個邊睇左d用家意見...
lx3有幾個唔好...
時滯....我依家用緊既canon90is,唔係時滯,而係影完一張相要等差唔多2秒先可以再影..唉..咁時滯都係要等...
對焦慢....有幾慢呢?!接受唔到咁慢?
動態野都好 ...

老實講
你這樣選一輩子都選不到機
在下覺得與其在意缺點
不如多留意它的優點是否適合自己
如果真的很適合
缺點就自然會去克服
而且每部機都有自己的缺點
如何克服缺點不是較積極嗎?

一點意見
不喜勿插
原帖由 geolucas 於 2009-10-6 10:02 PM 發表

G10 太大部?
LX3 沒有比它小多少...
其實樓主心中是看中 LX3
只是想這兒的人能說服到你吧?

本人都推 S90

本黎以為perfect choice係lx3...
已經有人叫我去pana shop實際試下...
但試完之後,再睇多次小冊子介紹...發覺lx3亦有唔好既地方...例如拍片限file size...又例如你所講lx3亦唔係細部...比一般dc大厚身...呢點都係扣分既...

跟住亦睇到好多人講gr3...睇到拍出黎既相真係好吸引...但50mm定焦...又令人猶豫...仲有就係拎上手膠膠地既手感...

並唔係你講既等人遊說..而係因為唔急住即刻買黎用..所以先諗黎諗去都揀唔定姐...

帖已經開左...耐唔時有人reply,我亦reply留言既朋友...
原帖由 geolucas 於 2009-10-6 10:08 PM 發表

老實講
你這樣選一輩子都選不到機
在下覺得與其在意缺點
不如多留意它的優點是否適合自己
如果真的很適合
缺點就自然會去克服
而且每部機都有自己的缺點
如何克服缺點不是較積極嗎?

一點意見
...

身邊有朋友亦講過一句...商家就係咁做生意...總唔會將所有科技既好處集於一身...等你總要取捨...總要再俾錢買...
原帖由 sharon 於 2009-10-6 23:26 發表

身邊有朋友亦講過一句...商家就係咁做生意...總唔會將所有科技既好處集於一身...等你總要取捨...總要再俾錢買...

等到真係合你心水的機時

或許已經錯過左好多時光

還是覺得優點大於缺點時就入手

早買早享受囉
根據樓主的主題
在下也是有大機
如果叫在下選 DC 仔
在下有以下的心水

canon S90  

panasonic LX3

ricoh GR-D III

sigma DP1 / DP2
原帖由 geolucas 於 2009-10-6 11:43 PM 發表
根據樓主的主題
在下也是有大機
如果叫在下選 DC 仔
在下有以下的心水

canon S90  

panasonic LX3

ricoh GR-D III

sigma DP1 / DP2

早2星期去hk萬成,佢地出左本書仔介紹下產品,都見到sigma DP1 / DP2 ,我係第1次知道原來sigma都有出dc,sgima出鏡咁出名,但點解一直都唔多覺佢dc仔有名氣呢?連提都好少有人提咁...
原帖由 sharon 於 2009-10-7 10:40 發表

早2星期去hk萬成,佢地出左本書仔介紹下產品,都見到sigma DP1 / DP2 ,我係第1次知道原來sigma都有出dc,sgima出鏡咁出名,但點解一直都唔多覺佢dc仔有名氣呢?連提都好少有人提咁...

SIGMA 還有出DSLR 呢

其實DP1 / DP2 是滿有名的
不過這兩台也是最近的事
所以不知道也不足為奇呢

這兩台電子性能差
它們的特性就是它用 DSLR 等大小的 CCD
而且 SIGMA 本身的 CCD 很有特色 (可自行找資料)
所以 SIGMA 的相機在畫質上是十分有實力的

還有這兩台都是定焦且電子性能差
機動性差一截
而且又要影 RAW 才突顯它們的實力
價錢又不便宜
相信樓主是不會考慮的