易攝網

查看: 3039|回復: 27

我係超新手~仲要係玩lomo~

本人用的是135BC +solaris 400
陽光好猛戈日~但係我想D粒粒勁D SO用左 f8光圈..係唔係好傻ka~~.
唔係好令..大家比d意見啦~

你影到咁好似吾關光圈事喎, 係吾係你ISO開得高呀??
懷舊Feel.....不過數碼時代了......!!!
支持"老毛"FEEL~~~~
原帖由 cheok 於 2010-3-13 12:26 AM 發表
你影到咁好似吾關光圈事喎, 係吾係你ISO開得高呀??

solaris  ge菲林本來就係咁= =,,,iso400ev+2 當時係14左右加2ja係 16
開f8光圈ge時候 1/100快門計1/125 ev13

用ev13ge模式黎影ev16
同solaris ge粒粒本來就比較強 你玩過菲林機未= =??
原帖由 cedricfkt 於 2010-3-13 04:47 AM 發表
懷舊Feel.....不過數碼時代了......!!!

你太睇少菲林啦...數碼時代就要用數碼相機影相= =??
菲林都有好多技術含量嫁...
同菲林唔會比數碼機差...各有各好ge地方..
追求ge野唔同
LOMO系玩感覺,
玩LOMO最要就系FEEL.
我都有一輯,請CHING多多指教
http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=58550
原帖由 samson 於 2010-3-14 12:36 AM 發表
LOMO系玩感覺,
玩LOMO最要就系FEEL.
我都有一輯,請CHING多多指教
http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=58550

你d好似e沖c咁bo kaka~
果然lomo 影出黎係人人都唔同kaka
有黑角!!!!!!!!!!!!

回復 #10 糖心果果 的帖子

我都好中意黑角kaka
原帖由 SUNNYKAM 於 2010-3-14 12:50 AM 發表

你d好似e沖c咁bo kaka~
果然lomo 影出黎係人人都唔同kaka

我真系用正片影.

回復 #1 SUNNYKAM 的帖子

好似睇緊老豆d舊相咁
support

回復 #12 samson 的帖子

原來係咁- -
小弟有野想問! 想要微粒吾係要用  高感光度GE菲林或者曝光不足先會出咩 !   關+EV咩事?

同埋呢吾係好同尼句
"iso400ev+2 當時係14左右加2ja係 16
開f8光圈ge時候 1/100快門計1/125 ev13
用ev13ge模式黎影ev16"

當時係14??  14光圈?  同14光圈+2EV   又點會係16  所以吾係好明?
仲有  EV13  同   EV16  係勿東東?
WELCOME

回復 #15 鳩佬 的帖子

光度 現場光度係14左右 再用ISO400菲林係加2的
JA係16..你唔識計EV- -?

而我用快門係1/125 係EV7
光圈係f8 係ev6
ja係13

ev16-ev13係過爆三級- -
明未...
ed係好基本ge ev值計數..
只係好多人用數碼機冇做e樣野..

回復 #15 鳩佬 的帖子

而林主出大粒粒e樣野係我當時搞錯左~相返左so出唔到
方法有二種一係ev不足再沖洗時加一級光,,
同用高iso菲林最高得1600冇記錯的話 仲要得一隻..
原帖由 SUNNYKAM 於 2010-3-15 12:36 AM 發表
光度 現場光度係14左右 再用ISO400菲林係加2的
JA係16..你唔識計EV- -?

而我用快門係1/125 係EV7
光圈係f8 係ev6
ja係13

ev16-ev13係過爆三級- -
明未...
ed係好基本ge ev值計數..
只係好多人用數碼 ...

真係吾識計!  
有無教學?(最好詳細D)
啱啱爬完文! 明曬!
簡單D講  樓主係米  UNDER兩級尼影之後沖菲林果時加番兩級光 令佢起粒粒!?