易攝網

查看: 6205|回復: 17

影完相 未一定要執相?

我想問各位兄台影完相 未一定要執相,如果張相算過得去,都盡量唔好執, 因為忠於原味.
互相平衡一下就可以了,很多時候潤飾是有必要的,會真實一點,器材不是萬能;如果是數碼圖像創作就更需要後期了
吾應該要執相,修圖囉,吾好做得咁勁
原帖由 oscar3388 於 2010-4-4 17:37 發表
我想問各位兄台影完相 未一定要執相,如果張相算過得去,都盡量唔好執, 因為忠於原味.

支持直出,我影幾多你睇幾多!不作電腦加工、修飾、放大!
原帖由 朝輝 於 2010-4-7 22:46 發表
支持直出,我影幾多你睇幾多!不作電腦加工、修飾、放大!

你咪扮野啦 ...... 唔識就唔識啦 ......
我可以完全唔執,亦贊成唔執。
原帖由 oscar3388 於 2010-4-4 05:37 PM 發表

個原味的定義係?, 如果後製只係加d味精, 反差, , 色調, 簽名檔咁, 沒有修改相中的內容
我相信大部份用DLSR又會出相係ECPZ的影友都會咁做, 自己覺得好合理

不過如果可以有效地在DLSR機身上做一d設定, "味精, 反差, 色調"<--依d野可以唔洗後製

ps: 如果他日發展到可以連個簽名檔影相時部相機自動加上去更好, 好似以前的film機咁, 選擇性加日期
加多D 味精好… 人人種意食味精O…
用Canon會執得多d
原帖由 jason1017 於 2010-4-10 05:27 PM 發表
加多D 味精好… 人人種意食味精O…

X2.
祖先傳落嚟GE野, 人類食野就係要落調味. 就算明知唔健康都係要落.
最緊要係張相過倒自己那關姐. >< HA. 如果真係唔識汁( 我都唔識 ), 就唔直出都唔得勒真係.
我個人覺得....數碼攝影要嚴格規定點先為之唔汁相. 係應該影那果用所以野都標準 (包括白平衡, 色調, 銳度, 飽和, 對比), 出檔要JPG.
唔落精味,落雞粉得唔得
要執少少哦.....
一般都會執下既

回復 #7 nobody 的帖子

執相如化粧  濃粧淡抹隨意 兼補暇眥

玩過執相自然會明白

執相也可以'忠於原味'
照片本來就不是真實的東西, 照片是用來表達拍攝者的想法. 若然調整照片後能達到拍攝者要求的效果, 也是應該的.
以前菲林時代就已經有執相啦...只不過以前D人無咁方便...要在黑房入面左調右調D藥水搞到成身味..