易攝網

返回列表 發新帖
樓主: 喵喵

SIGMA 50MM/1.4 一問....

原帖由 rayfai19 於 2010-4-21 11:44 PM 發表

賣俾我個野話...
c記 9成走焦
n記 9成準焦

個人感覺canon是合焦允許誤差較大,所以對焦時間相對短(快),就是「對到差不多就ok....」
當然 快穩准一起做到的話是最好的啦
原帖由 rayfai19 於 2010-4-23 07:32 PM 發表

不過放心 可以cal返正~
連機囉去CS 度 cal返
準好多~最緊要係free!!

咁請問死馬個cs係邊?
我都係C記~都無事wor~買果時我都意為支鏡走焦~跟住試下對焦用AI~出黎就無事啦~我都覺可能有d係因為光圈大~對好焦後只要有好少好少ge前後移動~都會有唔sharp ge問題~但有問題ge鏡真係存在~其它野真係無得彈!正!!
原帖由 zito 於 2010-4-27 02:22 AM 發表
我都係C記~都無事wor~買果時我都意為支鏡走焦~跟住試下對焦用AI~出黎就無事啦~我都覺可能有d係因為光圈大~對好焦後只要有好少好少ge前後移動~都會有唔sharp ge問題~但有問題ge鏡真係存在~其它野真係無得彈!正!!

THX~~你分享心得 ^^
原帖由 chong10 於 2010-4-18 01:01 AM 發表
呢支野傳聞好過原廠

It is confirm better than Canon 50mm f/1.4
原帖由 zito 於 2010-4-27 02:22 AM 發表

好......咁等我返去set定腳架試清楚d先
原帖由 LiLi 於 2010-4-26 16:39 發表

咁請問死馬個cs係邊?

我係麗b買ge
佢話如果cal要寄過hk cs
2weeks  mayB~~!!
用呢支鏡真係要小心d用 唔同光圈有唔同ge迷焦