易攝網

查看: 2524|回復: 8

想問關於 Lomo 機

新手入門想玩下 LOMO 機....有冇咩 model 比較適合呢?
先多謝各位意見~~
fisheye 2
我見好多人都係玩holga同diana, 但係全手動架喎
全手動.......=~="   
好大挑戰 bor........
有冇師兄/姐可以提供有關既網頁資料, 等小第比較下唔同 model 既 spec. 呢?
唔想全手動就LC-A+ la... 有自動曝光.
Fisheye 唔使set焦距光圈, 朝早就咁影, 室內夜晚可用閃燈或b快門

Diana Mini 同 Holga135BC 都係唔錯ge選擇, 因為用135菲林張數多d~ 同Diana F+ & Holga 120GCFN 一樣, 全手動都係set焦距, 光圈, 室內及晚上用b門(唔怕手震的話)或閃燈就ok~
LC-A+不錯,很多人都會喜歡,而且我覺得失敗機會較低,不過價錢要2k。

另一個選擇可以試Rainbow V Ultra wide,只要二百多,而且效果很不錯,有點廣角。
多謝咁多位師兄/姐意見.
但係我想問...係澳門有冇鋪頭有呢 d 機賣呢?
我行過幾間老字號都話冇...頭痕中
原帖由 Kiv 於 2010-5-4 06:46 PM 發表
多謝咁多位師兄/姐意見.
但係我想問...係澳門有冇鋪頭有呢 d 機賣呢?
我行過幾間老字號都話冇...頭痕中

高士德萬X, 光輝附近