易攝網

查看: 8000|回復: 16

超輕便旅行腳架:Tamrac Zipshot

轉載自今日肥花

喜愛拍照的用家旅行時都喜歡選擇自由行,除了安排上可以更有彈性,行程上亦不會淪為走馬看花。但要於整個旅程背著各種拍攝器材,負擔當然不輕,要令旅行變得更加輕鬆,最好的方法便是從配件上進行「減磅」。Tamrac 最近便推出了一款只重 312g 的便攜腳架 Zipshot,除了輕巧,重點之一是引入了創意十足的快速安裝彈簧設計,實行集方便與易攜於一身。
Tamrac Zipshot 採用了 4 節式設計,最高可伸展至 112cm,腳架配備了一個球形雲台,適用於 DC、Micro 4/3 機種甚至是入門級單反。而跟一般腳架不同,腳架各支腳管於不用時會以橡筋繩扣好,使用時用家只需鬆開繩扣,腳管便會自行組合成一支穩固的腳架,不單靈活快速,更可避免錯過任何一個拍攝機會。
Tamrac Zipshot 經已正式推出,定價為 HK$ 390。
又幾唔錯喎~
原帖由 朝輝 於 2010-4-27 07:37 AM 發表
轉載自今日肥花

喜愛拍照的用家旅行時都喜歡選擇自由行,除了安排上可以更有彈性,行程上亦不會淪為走馬看花。但要於整個旅程背著各種拍攝器材,負擔當然不輕,要令旅行變得更加輕鬆,最好的方法便是從配件上 ...

hk有得買未~?
very good 喎.. 邊度有得買呀.. ?
Only support less than 2kg
原帖由 cage之無名小卒 於 2010-4-27 12:43 PM 發表

hk有得買未~?

買比部EPL用啦
Today I see it in HK Tin Cheung Photo............
麗b都已經有得賣,hk當然有la
收番支腳時都幾煩
唔係啊  好方便的
原帖由 主任1234 於 2010-5-4 11:08 PM 發表
唔係啊  好方便的

買啦 買啦
買左啦
原帖由 主任1234 於 2010-5-7 10:09 PM 發表
買左啦

公起 公起
正wo..去旅行一流.. 放係袋都唔會好重!

唔知最大負重去到幾多呢...       550d+18-55+直倒 ok唔ok 呢?
原帖由 keeper923 於 2010-5-30 03:23 AM 發表

唔知最大負重去到幾多呢...       550d+18-55+直倒 ok唔ok 呢?

Nice 有得買
原帖由 keeper923 於 2010-5-30 03:23 AM 發表

有倒塌的危險.

回復 #16 主任1234 的帖子

我都覺!