易攝網

返回列表 發新帖
樓主: 谷伕

出門去旅行點樣為相機防潮??

THX.....
咁我想問下去新疆呢D乾燥地區,需唔需要有呢D準備呢?
有用
BlackD 發表於 2010-12-27 12:47 PM
我下年頭可能去東北......果邊落好大雪(零下10度左右).....而酒店入邊又有暖氣(25度)....

問題來了

經驗之談:

1,3、不要少看DSLR的外殼及鏡頭的結實(原廠鏡), 佢地既耐寒其實頂得著我去 -40 的地方. 如果本身支鏡是容易入塵的話, 就要注意一下, 因為結霜或霧氣都係因為水氣入左鏡頭. 可以用布包著鏡身來減低入水氣的機會.

2、 如果係東北, 一般不會因溫差而起霧, 因為東北乾得非常, 霧是因為空氣中的水分引起.

4、 如果真係起水氣或霧, 我只有等 (希望有師兄有秘技解決), 同埋放入著緊既衣服內, 試圖用體溫來令佢熔. 此時切記不能分開鏡頭及鏡身, 因咁會令入氣更多. 如果發現已有水氣或霧, 其實已經有塵入左鏡身(非鏡片), 此時更加不要扭動鏡頭, 有人說這會令鏡內空氣流動, 令霧氣消失, 但我就係因為咁扭爛左支鏡, 因為霧既水氣同塵撈埋左, 停留左係鏡身度, 如果再係咁扭支鏡, 塵會增加鏡內磨擦, 我唔知支鏡入面發生咩事, 只係卡死左, 對唔到焦. 維修部話入係粉碎左. 係粉碎! 所以記著不能分開鏡頭及鏡身同埋不要扭動鏡頭.

-10度一般相機頂得著的, 我上星期去 -5度, NEX7加KIT鏡, 完全冇問題.
精彩, 令小弟我學到野而十分感動