易攝網

樓主: shirlleys

藝駿攝影課程2

原帖由 沙隆巴斯 於 2010-8-12 10:33 AM 發表

就算是離0左題,就忍唔住話0下你
你自己贏唔到獎,咪出埋D陰謀論
你組織過攝影比賽未?就算未,你去睇0下人地比賽點樣評相,咪井底之蛙,嚇親D新人

的確係離題

因之前都只係講咗個導師好似太重點講攝物背後意義、隱喻、想像力等...而無點講普遍認為先至係基礎嘅技巧

所以先至反影一下...

=======================================================

但至於個陰謀論...井底蛙...嚇親人?

會唔會係只係自己對號入咗座呀

但好無耐事實的確係咁...
(呢種心態真係咩年代都有...百幾兩百年前嘅梵高時代又係...而家都仲係...)

只要有留意比賽得獎作品

唔難去去察覺呢個水平問題

除非真係只係將攝影藝術作為影印技巧或無呢方面嘅感覺就另作別論

好似Van Gogh咁

喺仲係佢鄉下無真正接觸同知道印象派畫風前都一樣唔接受

但直到佢去到巴黎佢先知佢原來一直都無走出自己心裡面個井

而家?...Van Gogh係對印象派畫最具影響力嘅畫家

一個咁具影響力嘅印象派畫家

如果當日佢仍然唔肯去搵佢細佬放眼呢個世界

一直同身邊嘅井底蛙一齊做佢地嘅小圈子動作

佢到死都唔會明咩叫藝術...
出咗澳門,算唔算仲係小圈子?我見到好多所謂熟口熟面拿本地賽事獎項嘅c兄c姐,都有參加國際賽事,仲經常又入圍又拿獎添!唔通國際攝影賽事都係小圈子?
即係點呀 ??/休息休息 ???
原帖由 dcoloane 於 2010-8-11 12:56 PM 發表
7月16號上左第一堂

1) 上完第一堂, 導師就話自己要去旅行, 8月6號先上第2堂, 原本9月中上完, 就變左10月8號先完
2) 上第一堂我地係要睇住導師部 MACBOOK PRO (15" 上堂, 有 projector 用不到, 因為佢用 MA ...

我係一個老師(唔係攝影方面),有D人可能無做過老師所以唔知老師的無奈,其實

1)     上第一堂我地係要睇住導師部 MACBOOK PRO (15" 上堂, 有 projector 用不到, 因為佢用 MACBOOK PRO 冇 connector, 上堂因為咁有幾位要 stand 係度上, 好明顯準備不足

人地係香港過來,其實唔知大家知唔知多數PRO的攝影師都係用MAC來處理相片架,因為10年前大多數做影像的軟件都係MAC先有或較PC版好(當然當年MAC仲要D色好過/準過PC好多啦),這是一個常識,人地點知你澳門D攝影班的主辦機構會無CONNECTOR的,我唔覺得只以這點代表導師唔PRO,可能因為佢PRO所以先想唔到堂堂一個攝影班會有用唔到MAC架PROJECTOR,即係個間學店唔PRO!!!

4)     遲到30min當缺課, 老實講, 搵位泊車有時都唔只, 何況呢個係興趣班, 好多人現在返工都要 OT, 點準時上堂?

我都好同意你要返工,要OT好痛苦。但作為成年人係咪因為咁就可以唔準時呢,佢都比咗30分鐘你啦!唔好找藉口,你去看戲、演唱會、商舖大減假個時都係要準時架啦。唔通你話比戲院聽你因為OT所以可以遲30分鐘入去看戲呀!!工餘學習係興趣,你都唔想浪費咗錢學不到野掛,我都要OT(老師無人唔駛OT架,你估D作業可以留在學校改咩),但我一上課就會準時,這是基本禮貌。

5)     同原本中班課程離題, 呢個先係重點

我第一堂都係吹水/出D離題的內容來講架,我的想法是要D學生先認識我,因為一個班咁大,我點知佢地有幾多料到,我唔講下D離題野點知你地班同學有幾多水位呀,咁架老師先係PRO。好似初一教電腦的話,叫學生用人(體)來比喻,講下邊D器官係輸入設備,邊D器官係輸出設備,我時常都會問架啦!!我記得當年同個電腦舖的老闆吹水說教倉頡時,佢都會出D拆字詩比D學生估,佢都不知幾多學生BUY,第一堂就係要比你知佢有幾多料,佢一來就講書我覺得佢係咪無教過書/攝影架!!

6)      教導方式冇趣味性(self opinion)

我想請問你學野係為咗有趣味性定想改善技巧/技術架,如果你要有趣味性唔係唔得,咁你咪讀初班囉。我D學生都有講佢地想要學趣味性D野。我會同佢地講,得,由這裡行5分鐘去返小學,個邊D老師就會教得好趣味性架啦!!大佬你都中班啦,咩叫趣味性呀(中學生係自己找趣味性架,唔係老師教得趣味性,香港好多位未夠16歲就入大學本科的天才都係自己找學科的趣味架啦!!佢地都係一樣咁上堂,唔見人地因為無趣味性而學唔到野)!!你估你係攝影初哥/小學生咩!!

最後,我有合理懷疑,你地咁樣的學習態度先係原來老師 唔教的主因,佢都費事教衰佢個朵呀!!!

唔比番個400蚊你地係好賤,這個主辦機構真的他媽的可恥,我都深表同情!

原帖由 samger 於 2010-8-12 01:24 PM 發表

的確係離題

因之前都只係講咗個導師好似太重點講攝物背後意義、隱喻、想像力等...而無點講普遍認為先至係基礎嘅技巧

所以先至反影一下...

========================================= ...

第一堂通常都係咁架!!正如學武,第一堂就係講做人道理先!!!
原帖由 cwm 於 2010-8-11 03:04 PM 發表

呢句好有問題"你地睇未睇就話要退錢,唔上堂,搞到其他想學的學生都無幾會"

點解只係有部份學生唔讀會影響埋其他學生無得讀,
點解 jason1017 要將責任歸咎於退錢的學生身上,
(如果有學生退學就can ...

如果係個老師唔想教呢,唔知個班要呀!!
原帖由 未來人 於 2010-8-20 08:06 AM 發表
我係一個老師(唔係攝影方面),有D人可能無做過老師所以唔知老師的無奈,其實...

你咁勞氣做乜?難道學員就唔可以係老師?唔知邊個唔好彩咯,我都係一位老師.

我係一個老師(唔係攝影方面),有D人可能無做過老師所以唔知老師的無奈,其實人地係香港過來,其實唔知大家知唔知多數PRO的攝影師都係用MAC來處理相片架,因為10年前大多數做影像的軟件都係MAC先有或較PC版好(當然當年 MAC仲要D色好過/準過PC好多啦),這是一個常識,人地點知你澳門D攝影班的主辦機構會無CONNECTOR的,我唔覺得只以這點代表導師唔PRO可能因為佢PRO所以先想唔到堂堂一個攝影班會有用唔到MACPROJECTOR,即係個間學店唔PRO!!!
Mac & PC我都經常用,普遍既社區設施都只係有PC硬件,除非係教設計方面既電腦軟件,一般好少會有Mac既硬件,可能係器材比較貴,如無必要社區都唔會無啦啦添置Mac.我從事graphic design十幾年,唔覺得用Mac就代表pro,反而好多Mac userPC白癡,拎住apple既產品就以為自己真係好pro既白癡我見唔少,個導師冇顧及到connector…好明顯佢都係xx.導師話佢係澳門x工平面設計畢業,有玩嚇攝影,亦曾經係香港做過同攝影有關既工作….佢有講過自己係香港過嚟咩??我完全冇印象喎.

我都好同意你要返工,要OT好痛苦。但作為成年人係咪因為咁就可以唔準時呢,佢都比咗30分鐘你啦!唔好找藉口,你去看戲、演唱會、商舖大減假個時都係要準時架啦。唔通你話比戲院聽你因為OT所以可以遲30分鐘入去看戲呀!!工餘學習係興趣,你都唔想浪費咗錢學不到野掛,我都要OT(老師無人唔駛OT架,你估D作業可以留在學校改咩),但我一上課就會準時,這是基本禮貌。
....導師自己都遲到十幾分鐘啦,佢唔係成年人咩?!仲係第一堂,全冇誠意,遲到連sorry都冇.
原帖由 未來人 於 2010-8-20 08:06 AM 發表
我係一個老師(唔係攝影方面),有D人可能無做過老師所以唔知老師的無奈,其實 ...

我第一堂都係吹水/D離題的內容來講架,我的想法是要D學生先認識我,因為一個班咁大,我點知佢地有幾多料到,我唔講下D離題野點知你地班同學有幾多水位呀,咁架老師先係PRO。好似初一教電腦的話,叫學生用人()來比喻,講下邊D器官係輸入設備,邊D器官係輸出設備,我時常都會問架啦!!我記得當年同個電腦舖的老闆吹水說教倉頡時,佢都會出D拆字詩比D學生估,佢都不知幾多學生BUY,第一堂就係要比你知佢有幾多料,佢一來就講書我覺得佢係咪無教過書/攝影架!!
乜一個老師好唔好,原來係自己去評定架?!我面臉夠厚,但都唔敢話自己好.睇閣下舉既例子....你真係好pro!五體投地!

我想請問你學野係為咗有趣味性定想改善技巧/技術架,如果你要有趣味性唔係唔得,咁你咪讀初班囉。我D學生都有講佢地想要學趣味性D野。我會同佢地講,得,由這裡行5分鐘去返小學,個邊D老師就會教得好趣味性架啦!!大佬你都中班啦,咩叫趣味性呀(中學生係自己找趣味性架,唔係老師教得趣味性,香港好多位未夠16歲就入大學本科的天才都係自己找學科的趣味架啦!!佢地都係一樣咁上堂,唔見人地因為無趣味性而學唔到野)!!你估你係攝影初哥/小學生咩!!
你講既係中學小學,OK!!!不過我地呢個係攝影班喎,類別為興趣班....仲扯到去什麼16歲天才入大學....D咪就係討論區吹水病毒囉,吹吹嚇吹到十萬八千里咁遠,仲越講越火,但又唔知實情喎.話說回頭,導師那種幼稚既教學模式真係好似教小學生架,劃座位表,劃完佢自己竟然唔識睇,搞錯曬....~

最後,我有合理懷疑,你地咁樣的學習態度先係原來老師唔教的主因,佢都費事教衰佢個朵呀!!!
原先那個阿蛇唔係唔教喎,係延期....由頭到尾都冇人話過佢D乜丫,你好清楚成件事咩?你係局內人呀?係度煽風點火!

唔比番個400蚊你地係好賤,這個主辦機構真的他媽的可恥,我都深表同情!
呢句講得好!
原帖由 未來人 於 2010-8-20 08:18 AM 發表
如果係個老師唔想教呢,唔知解唔解釋到點解個班要解散呀!!

凡事都不能以偏概全....你求知慾咁旺盛,不如索性比$400去報讀下一期,親身求證誰是誰非,唔洗係度胡亂猜測.

ps.雖然個代課導師好唔掂,但投訴內容唔止呢一樣,矛頭全落在代課導師身上,對佢實在有D唔公平.

我係一個老師(唔係攝影方面),有D人可能無做過老師所以唔知老師的無奈,

好心你la,仲大大聲認自己係老師,山長水遠走去電腦展,原來為左影(http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=75671)
又要彈d囡5得
偏偏你又影得咁q肉酸,靚女俾你影醜la,獻世
原帖由 沙隆巴斯 於 2010-8-25 10:44 PM 發表

好心你la,仲大大聲認自己係老師,山長水遠走去電腦展,原來為左影囡(http://www.ecpz.net/viewthread.php?tid=75671)
又要彈d囡5得
偏偏你又影得咁q肉酸,靚女俾你影醜la,獻世

佢教學生..."好似初一教電腦的話,叫學生用人(體)來比喻,講下邊D器官係輸入設備,邊D器官係輸出設備...."
我估佢影相都係用呢個理念
算把LA未來人