易攝網

查看: 7570|回復: 20

[Diana F+] ' LOMO DIANA F+ 一問~'

我E+用緊 LOMO DIANA F+
我想問點解我成日影出黎D相.我曬D底片出黎戈陣睇番.
有D吾系全黑就全白.系米姐系吾夠光同曝光過度?
請問呢到有冇挽DIANA F+ GE師兄~ ?
我有好多問題想請教嫁XD
有GE可吾可以CM一下/PM我  THANKS~'
你的問題範圍太大,可以講下你影GE時候係點?或用相機影下條底片邊到黑邊到白等
玩LOMO機要注意係夜間或室內, 要用閃光燈補光或用B快門.
你全白的底片好可能係室內拍攝沒有用閃燈, 底片沒有足夠曝光引致.
而全黑是底片曝光過度, 可能是你使用了b快門, 在白天拍攝時間過長引致.

回復 #2 阿先 的帖子

我系陽光下影.
底片有兩種. 一系全白. 一系全白....

我成日刀捉摸吾到應該個快門要開幾多秒...

回復 #3 4ctl 的帖子

我就系成日刀吾知應該個快門要開幾耐...我成日估 有d就巖巖好
但繫好多刀估錯...

回復 #5 k_J 的帖子

陽光下唔使估, 一定係用N, 用b太易過曝

回復 #6 4ctl 的帖子

姐系陽光底下快門要開幾多秒? 我用ge系160度120菲林
N快門的速度好似係1/100 或 1/60 秒, 唔記得實際數字.
但正常陽光下, 用160度的120film, 光圈用番"太陽", 快門用"n", 就ok...

回復 #8 4ctl 的帖子

咁姐系正常陽光底下 個快門禁一下就可以放手?'
原帖由 k_J 於 2010-8-25 03:47 PM 發表
咁姐系正常陽光底下 個快門禁一下就可以放手?'

係呀, 禁左放手就ok ga la...

回復 #10 4ctl 的帖子

咁夜晚大約要曝幾耐光........'?  THANKS'
原帖由 k_J 於 2010-8-25 04:32 PM 發表
咁夜晚大約要曝幾耐光........'?  THANKS'

夜晚好難講, 如果室內或影不太遠的東西, 可用"N"快門 + 閃光燈

如果唔用閃光燈, 就要用"B"快門, 但時間要自己慢慢掌握la.. 例如影夜景的車輛光軌, 要用腳架, b快門影5秒試下, 不過唔同地方暗唔同, 好難講你知正確時間呢~

回復 #12 4ctl 的帖子

我想知你FB裡面戈D相...

http://www.facebook.com/fotomanc ... 3&ref=fbx_album

呢D系點影嫁?我之前試過.但系冇戈個效果.正系得少少光咋..好暗好暗...
呢張係官方的相片
如果你冇呢個效果, 可能係你個電筒唔夠佢個光...同埋set最大光圈(雲)黎影會光d...

回復 #14 4ctl 的帖子

咁系米我用B快門  之後一直開住佢  拎住個電筒郁黎郁去就OK?'
咁大約要幾時先關得個快門嫁?大約要幾多秒?
原帖由 k_J 於 2010-8-25 10:46 PM 發表
咁系米我用B快門  之後一直開住佢  拎住個電筒郁黎郁去就OK?'
咁大約要幾時先關得個快門嫁?大約要幾多秒?

係呀, 一直開到你畫完為止就得la...
環境最好較黑
原帖由 4ctl 於 2010-8-26 10:27 PM 發表

係呀, 一直開到你畫完為止就得la...
環境最好較黑

咁如果我想影埋個人應該點影?
開埋閃燈,  係按快門果下閃燈會閃, 就會影到個人.
之後繼續按住快門, 繼續畫畫

回復 #18 4ctl 的帖子

咁姐系我可以吾用閃光燈  如果吾用就吾會影到個人=?

回復 #19 k_J 的帖子

玩light painting 係