易攝網

查看: 3098|回復: 3

[LC-A] 係咪冇得自已set 光圈架?

LOMO LCA+ 係咪冇得自已set 光圈架?

我睇左本manual, 由於係自動測光,好似冇得set aperture, 咁如果想做景深效果,可以點做?

看睇台灣個newsgroup 話得set 光圈,係咪某d 型號先得?

今日會去買卷菲林試玩下,感覺好似好好玩咁。
原帖由 Y's 於 2010-9-7 08:15 AM 發表
LOMO LCA+ 係咪冇得自已set 光圈架?

我睇左本manual, 由於係自動測光,好似冇得set aperture, 咁如果想做景深效果,可以點做?

看睇台灣個newsgroup 話得set 光圈,係咪某d 型號先得?

今日會去買卷 ...

無得set架, 佢本身有自動測光...如果你話要影深的話, 自己控制個焦距啦~ 係鏡頭左邊(0.8, 1.5, 3, 無限遠)
希望你有靚相出啦~支持支持!

回復 #1 Y's 的帖子

LCA+冇得set光圈,  要LCA先有得set~~
如你用LCA+想影到有淺景深的效果, 試下盡量近拍(例如焦距用0.8m), 並選一些背景距離主體較遠的環境黎影吧~

回復 #3 Sprayblood 的帖子

謝謝各位回覆。