易攝網

樓主: chocolate

傳承經典:( GRD..GR 的攝影世界 )起大樓

回復 #261 chocolate 的帖子

得閒努力下先
我想一齊出黎交流下多d~~
原帖由 區生 於 2012-5-29 07:27 AM 發表
得閒努力下先

多加留意身邊的景物,大家努力!

(影子)2
很久沒post, 再來幾張
今日我都入手左,暫時發現距ge好處就系輕,細,對焦幾快,微距好店,而且好多野玩,上手需要一段時間,因為太多野玩,同埋比較複雜,未摸熟
原帖由 ximnjhw7 於 2012-6-4 03:45 AM 發表
今日我都入手左,暫時發現距ge好處就系輕,細,對焦幾快,微距好店,而且好多野玩,上手需要一段時間,因為太多野玩,同埋比較複雜,未摸熟

多謝師兄支持,,盡情地玩吧!
影子(3)
雨天後拍水滴...不過很難拍的好
原帖由 piolam 於 2012-6-4 08:53 AM 發表
雨天後拍水滴...不過很難拍的好

有難度才有挑戰,發揮GRD極致的微距~~
多加留意,角度,背景,光質,光源,高光位,多用單點對焦方便搆圖,M模~~~
現場有附坐物更好,如果無用大比,雨天帶長雨傘變成單腳架,又可擋雨又可遮光 ,相片效果都很捧!
影子 (4)
指點下啦~~GRD各位兄弟~~

回復 #272 samuelliveip 的帖子

其實我一直想請教一下
你地會影咩檔, 同埋後續點處理, 因為我見你地既圖上傳之後既畫質都好細緻
但係ecpz 既上傳size 只有200K, 個程序應該點樣做? Thanks!
原帖由 piolam 於 2012-6-6 03:12 PM 發表
其實我一直想請教一下
你地會影咩檔, 同埋後續點處理, 因為我見你地既圖上傳之後既畫質都好細緻
但係ecpz 既上傳size 只有200K, 個程序應該點樣做? Thanks!

其實我D相都係一時時~~係電腦睇~同上網睇~有時兩會事~~~

我多數都係LINK圖過黎~~^^~~~

後制~~都係少少執~同埋縮圖+水印~~^^

回復 #275 samuelliveip 的帖子

thanks, 可能upload 上ecpz 問題, 遲d試下link 圖
有時電腦睇ok左, 之後一up上ecpz 差好遠好down...
原帖由 piolam 於 2012-6-5 10:12 PM 發表
其實我一直想請教一下

物檔都玩,影Jp,後期無加工,係加D光,裁剪,我的設定跟足說明書,(極致的浪漫)第一版方法去影,建樓到現在都末改過~~~
縮圖用這個軟件http://www.x-berry.com/image-batch-processing-tool-free-photo-converter
試試以上的方法,看看有沒有改善~希望幫到你
小城小景

樹林幽居

樹林幽居

咩價

咩價

天線

天線

炮兵

炮兵
原帖由 piolam 於 2012-6-6 06:50 PM 發表
thanks, 可能upload 上ecpz 問題, 遲d試下link 圖
有時電腦睇ok左, 之後一up上ecpz 差好遠好down...

客氣~~你可以再請教~其他師兄~~^^!~~
原帖由 chocolate 於 2012-6-7 12:34 AM 發表

物檔都玩,影Jp,後期無加工,係加D光,裁剪,我的設定跟足說明書,(極致的浪漫)第一版方法去影,建樓到現在都末改過~~~
縮圖用這個軟件http://www.x-berry.com/image-bat ... -free-photo-convert ...

係呢個貼真係獲益良多~~  有無又收埋d好野a~~^^
原帖由 samuelliveip 於 2012-6-6 11:14 PM 發表

係呢個貼真係獲益良多~~  有無又收埋d好野a~~^^

高山還有高山,遠山還有遠山,影山仍然不似山~~

樓上樓下應該要有互助精神,有上乘,甜品,糖水,一齊吸食 吾會收埋a ~~~