易攝網

查看: 9478|回復: 29

《蝴蝶圖鑑》更新通知 及 蝴蝶網頁推介

各位蝴蝶攝影同好,好高興今日起於生態區加設蝴蝶作品子論壇,各位可以更集中post帖分享及討論。
另外小弟會開設一個新的蝴蝶圖鑑,並會由蝴蝶分科開帖,每個科的品種都會於各位同好的蝴蝶post內選取相較清晰及較有欣賞價值的相片,並會不繼更新。如果當選取更新圖片時,請各位同好師兄不要介意。由於小弟仍然於學習中蝴蝶品種特性,所以如果有資料錯誤的話,歡迎各位同好師兄PM指正。

多謝各位同好師兄支持!

敬請各位師兄同好必須要專重原創,Post出來的相片是自已的作品,不要從別的網頁copy出來再發佈!我亦會專重各位的作品,我只是借同好的作品來完成圖鑑。所以我會在作品的底部加回攝影者的名字,亦敬請各位師兄同好於自已作品上加上簽名,如有同好師兄因為版權或個人要求不想選取的話,可以PM通知我。多謝!

以下蝴蝶網頁小弟都會經常參考,因為主要係香港名稱同澳門一樣,至於國內名稱亦較接近,而台灣的蝴蝶名稱就有好大分別,所以主要參考香港蝴蝶網頁居多。

香港鱗翅目學會
http://www.hkls.org/

香港自然護理處
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... up_butterflies.html

香港鳳園蝴蝶保育區
http://www.fungyuen.org/

澳門自然生態相集
http://www.macaonature.com/gallery/index.php

蝴蝶攝影注意事項
1、拍攝蝴蝶時,以保護蝴蝶的自然生態習性、安全及避免受干擾為首要考慮。

2、稀有蝶種攝影作品之發表,應保護稀有物種的安全,免其受到過多干擾為首要考慮。

3、蝴蝶蟲卵拍攝時應慎重,嚴禁滋擾繁殖中的稀有保育蝶種。

4、不要擅自將蝴蝶蟲卵或蝴蝶帶離發現地點。(作為生態研究或保育的前提下除外)

5、拍攝者及裝備應適當偽裝和掩蔽,慎重使用閃光燈,盡量避免頻閃,並與拍攝對像保持距離。

6、愛護生態環境,在拍攝場地,不要高聲談話、吸煙、踐踏草木、砍伐樹木及留下任何垃圾。

7、拍攝時應維持自然狀態,不使蝴蝶暴露在掠食者、人類或惡劣環境下。

評分

參與人數 2EC分 +14 收起 理由
feiZe~黎明 + 4 我很贊同
Paul + 10 熱心幫人

查看全部評分

絕對支持
good job
恭喜恭喜 monkey 哥
原帖由 LiLi 於 2010-10-27 12:34 AM 發表
絕對支持
good job

多謝老友支持,要行動支持下喎,post多D靚相上黎俾我update個圖鑑啦
原帖由 菜菜 於 2010-10-27 12:43 AM 發表
恭喜恭喜 monkey 哥

多謝菜菜兄支持,以後請多多指教

回復 #5 Monkey-Brothers 的帖子

生態區真係比你搞到越來越旺,呵呵呵 
獲益良多, 辛苦曬師兄你了.
原帖由 菜菜 於 2010-10-27 12:48 AM 發表
生態區真係比你搞到越來越旺,呵呵呵 

都係想出一分力發揚攝影文化
原帖由 KEN_KUOK 於 2010-10-27 12:49 AM 發表
獲益良多, 辛苦曬師兄你了.

多謝ching支持
恭喜monkey
恭喜猴王,以後老羊都影多d蝶相棒埸。
公起構猴王,睇黎我就算幾懶都要清下我個蝴蝶倉啦
支持支持
原帖由 耍太極 於 2010-10-27 05:05 AM 發表
恭喜monkey

多謝ching
要各位幫忙post多d靚相支持一下喇
原帖由 羊羊 於 2010-10-27 09:06 AM 發表
恭喜猴王,以後老羊都影多d蝶相棒埸。

多謝羊兄
仲記得第一次一齊去鳳園影相嘛,應該要打雀兼打蝶支持一下
原帖由 貓子 於 2010-10-27 11:57 AM 發表
公起構猴王,睇黎我就算幾懶都要清下我個蝴蝶倉啦

都要有你地一班同好我先有動力,所以要多D post相支持一下啦
原帖由 joeip 於 2010-10-27 12:21 PM 發表
支持支持

多謝師姐支持,其實蝶版有師姐咁勤力到處去搵蝶影既人,就一定會發展得好熱鬧既,要繼續post多D相支持蝶版呀
恭喜老友
咁真係唔可以再偷懶,影多啲相支持老友先得!
支持支持
十卜 十卜