易攝網

樓主: babiiiyan5624

- ♥♥♥♥♥♥

以中立的態度去看待這個問題, 其實想一想, 她有權要求報酬的, 我們也有權光顧與否, 只要真係有本事, 有這個價值便可以, 這是價值觀的問題, 沒有絕對的正確答案. 收得錢就要有貨交, 經一事長一智, 樓主也不要太不開心, 大家也不應再作批評了. 不過說一句, 其實影相也很辛苦, 每次影完都好累, 仲有, 執相仲辛苦.

評分

參與人數 2EC分 +3 收起 理由
Suki2002 + 2 我很贊同
蕭公子 + 1 發人心醒^^

查看全部評分

得罪嘅講句,表情唔得...pose唔自然...有經驗...係...你係影左好多私影...但係絕對未達到pay model lor...

同埋你果個影師...我唸都好新手(從相質素睇)

你要求收錢...又比唔到客人要啲野...小妹妹...唸野唔好甘天真啦....呢到有好多比你影得更好ge model...都未出聲話自己pay model
KAKA 姐LONG TIME NO SEE 有冇MSN
原帖由 babiiiyan5624 於 2010-11-28 12:18 PM 發表
的確係有影c叫我po既''吾信我可以叫個影c講架''

我想......

其實你哥位影c 所說的.......

只是客氣說話來的......
如果你個心係諗住想搵返少少錢, 叫做幫補下.
現實D好. 影得好, 有好經驗, 一定有人搵你. 呢度吾少model都係私影開, 到最後有人搵佢做pay model. 開始有錢搵.
同埋其實我覺得除非你戈輯私影有一個特定ge主題, 例如婚紗, cosplay, 咁樣先至要特登去買衫姐.
平時ge私影我並吾覺得有咩特別需要買衫.
不過若然你覺得自己有得私影係一件好西利ge事.
甚至覺得影師比返車馬費你係天經地義.
咁我都係勸你返屋企抖下好D.

呢度好多人實質都吾係踩你, 而係好單純咁覺得你ge態度同語氣吾係好妥lor...
不要再說些令她洩氣的話了,會嚇怕新人!
說些可幫到她的話
例如參加影會、參加比賽,使自己有一定知名度。
參加model班,矌闊圈子,多認識Model圈中的工作,知道點接Job
直接加入Model公司~等Job到!

評分

參與人數 2EC分 +3 收起 理由
Suki2002 + 2 我很贊同
吾識影相 + 1 我很贊同

查看全部評分

回復 #65 路人情 的帖子

bobo姐又唔洗咁激動既!!
原帖由 KAKA 於 2010-11-29 04:23 PM 發表
得罪嘅講句,表情唔得...pose唔自然...有經驗...係...你係影左好多私影...但係絕對未達到pay model lor...

同埋你果個影師...我唸都好新手(從相質素睇)

你要求收錢...又比唔到客人要啱野...小 ...

其實點講都好..吾雖然一句小妹妹甘達過黎''
我自己冇讀吾上書..甘冇可能日日甘問屋企人拿錢架MA"?
搵工又差幾個月先夠碎...重有咩可以做''?
yan...
你5好感嬲啦...
一個話你可能真係佢有問題
但感多人感講..我覺得真係有佢地ge理由
你依加先影左幾多月...囉多d經驗先再算啦]
係米..?^^大家5好再講啦..
stop...中止了..我覺得感樣落去..
令到佢又5happy..你地又成肚氣"

5好話我話你啦...
yan..我同你都係朋友仔..
你話要做pay model...
但你要諗下..一個覺得你好..
5可2講個個都覺得你好..
你做得好..自然就有人睇好你..
paY model...過多幾多個月..先再算啦..
囉多經驗先再講pay model黎個話題好冇..?

如我有講5巖ge...請原諒...

評分

參與人數 3EC分 +3 收起 理由
慕兵 + 1 有呢d朋友, 要好好珍惜
Carol.L + 1 呢d 係交得過ge 朋友..不過忠言一定會逆耳
dcoloane + 1 朋友出口,鼓勵一下

查看全部評分

我只可以講一句

一分耕耘.. 一分收穫..

原帖由 babiiiyan5624 於 2010-11-30 07:49 PM 發表

其實點講都好..吾雖然一句小妹妹甘達過黎''
我自己冇讀吾上書..甘冇可能日日甘問屋企人拿錢架MA"?
搵工又差幾個月先夠碎...重有咩可以做''?

其實呢....如果你未成年..無論法律同道德上,你屋企人都有權要養你..
如果你屋企人唔俾飽飯你食..唔俾衫你著...咁就係虐待..你可以告佢ga la...
如果你係想幫補家計...我覺得你都算係一個乖乖女......但你呢到講ge 羅錢..咁我又唔知你要羅幾多錢...如果照一個無不良嗜好..唔好名牌的年青人..我估你要洗錢極都有限...除非你日日都想要一千幾百...如果你屋企係有錢,咁當然無問題la...否則我估你屋企人又真係幾難養你啦..

年青人...唔洗咁等錢洗ge...放低一下你d 慾望啦!!!如果你想幫補家計...屋企有困難...我勸你屋企去社工局申請經濟援助啦~~你呢個年齡層...錢唔係最重要的...唔好因為自己無錢而自卑...亦唔好因為自己無錢洗而想盡辦法去搵錢...你依家個角色係讀好d 書...你好似話"冇讀吾上書"...咁就發展一下你ge 興趣先啦~~
如果一件商品有市場價值..貴一貴都會有消費者購買....如果無市場價值,個價檯到高一高..都唔會有人肯出錢去買...遲早都會被淘汰...

做人同市場經濟定律都係一樣...

評分

參與人數 1EC分 +8 收起 理由
卡卡西 + 8 熱心幫人

查看全部評分

原帖由 路人情 於 2010-11-29 09:38 PM 發表
如果你個心係諗住想搵返少少錢, 叫做幫補下.
現實D好. 影得好, 有好經驗, 一定有人搵你. 呢度吾少model都係私影開, 到最後有人搵佢做pay model. 開始有錢搵.
同埋其實我覺得除非你戈輯私影有一個特定ge主題,  ...

冇見一排有大家姐風範
原帖由 Makiyo。 於 2010-11-28 08:37 PM 發表
其實我地呢度好多MODEL 都係90後~我都係~HAHA~

我地冇話係批評你~只係講清楚個情況俾你知~都唔係踩你~^^

如果你為少少ge 車馬錢影相~ 真係失去左個意義~

如果你真係想搵錢~當你有一定ge 經驗同資格~ 實 ...

講得好有理。真系唔加分都唔得。
老老實實 你的級數絕對唔會比好多本澳的所謂pay model差 只係差在人地成名早過你少少咁解
原帖由 MH67 於 2010-12-4 10:18 AM 發表
老老實實 你的級數絕對唔會比好多本澳的所謂pay model差 只係差在人地成名早過你少少咁解

下,,,,,,,,,,,,,,,,

不會吧

你不如你介紹下你識戈D PAY MODEL 來看看AR

回復 #76 MH67 的帖子

卡西ar...5好講啦..
人地都5出聲囉...係米..

回復 #76 MH67 的帖子

5多覺...算啦...你介紹幾個比我做朋友
原帖由 MH67 於 2010-12-4 10:18 AM 發表

咁好老實. 名氣LEE樣野要有都要靠好多因素. 樓主而家都好有名氣啦 .
睇佢啲動作, 開個咁GE貼, 唔係為名氣同錢為乜鴉.