易攝網

查看: 39964|回復: 91

衝向元氣彈

今天早上拍攝的. 步行時, 忽然有一股熱氣直降下來.舉頭一望, 看見一架飛機正在挑戰這棵"元氣彈"....  

評分

參與人數 5EC分 +39 收起 理由
加多加多 + 10 精彩作品
齋煎 + 2 精彩作品
Suki2002 + 10 精彩作品
Angus + 7 精彩作品
Paul + 10 精彩作品

查看全部評分

嘩.. 歎為觀止!  7gor 好野..
呢張可以拿獎囉, 加爆你分支持。
原帖由 7gor 於 2006-8-24 06:55 AM 發表
今天早上拍攝的. 步行時, 忽然有一股熱氣直降下來.舉頭一望, 看見一架飛機正在挑戰這棵"元氣彈"....  

S3 Pro,果然非凡
12-24 f/4G IF-ED 拍的
7gor 有此觀察力,讚
器材與拍攝者功力的複合
的確很正啊,我想問問這個元氣彈是器材造出來的效果,還是自然現象呢?
謝謝jason1017兄, Paul兄, 齋煎兄, angus兄的欣賞和加分!

是用sigma 10-20拍的.  
是一個自然現象, 數十分鐘後便沒有了.
飛機刷過了元氣彈, 那時候看見元氣彈的保護層....
請問"元氣彈"的意思系咩野!!
一片震盪之後, 接著漆黑一片, 伸舌不見舌尖, 只見元氣彈中心的那點光.
原帖由 Angus 於 2006-8-24 09:57 AM 發表
的確很正啊,我想問問這個元氣彈是器材造出來的效果,還是自然現象呢?

我相信係支鏡既現像。不過都係等 7gor 詳細解話。
但係都想提一下,如果無雲直射太陽,真的很危險。通常最少最少要減光到 f/30 先叫比較安全。以全開光圈對焦時的 f/4 而言,即係要落 ND6 先得,仲要係落有 UV 同 IR 既 ERF (energy rejection filter)。
有雲時因為雲會減光,但係唔多減 UV 同 IR,所以雖然睇落好似無事,但實係如果無落 ERF,一樣好危險。
原帖由 齋煎 於 2006-8-24 10:20 AM 發表

我相信係支鏡既現像。不過都係等 7gor 詳細解話。
但係都想提一下,如果無雲直射太陽,真的很危險。通常最少最少要減光到 f/30 先叫比較安全。以全開光圈對焦時的 f/4 而言,即係要落 ND6 先得,仲要係落有  ...

還以為係支鏡添,原來係自然折射現像,像是彩虹的形成。
然後元氣彈落到一棵樹上.究竟佢想點呢
原帖由 貓貓#@# 於 2006-8-24 10:19 AM 發表
請問"元氣彈"的意思系咩野!!

動畫 龍珠Z 中,悟空的一個絕招,是一個很大的能量球~~
嘩~~~ 好勁呀

元氣彈勁
器材勁勁
7 gor 觀察力及攝影技術勁勁勁

一定要加分喇
7哥~~~難得ge現象~~~捕捉時間準確~~~
小弟佩服萬分~~~決意加精~~~~
原帖由 micmic 於 2006-8-24 10:57 AM 發表
7哥~~~難得ge現象~~~捕捉時間準確~~~
小弟佩服萬分~~~決意加精~~~~

精加得好
我都覺得係難能可貴既照片。
57697876547.jpg 好出色...
謝謝suki2002姐, micmic兄, 齋煎兄, hunter007x的欣賞.

元氣彈落到一棵樹上. 原來想同棵樹結合..最後天色回復正常, 由黑暗轉回晴朗.
7 gor 你輯相片可以send 去報館登出來給讀者欣賞喇~~ 實在太精彩, 我都想多些人可以欣賞到
我相信唔係好多人會好似7 gor 咁好觀察力及攝影技術, 最重要是有器材在手
7gor有想像力,勁!