易攝網

查看: 24658|回復: 63

太平洋的怒吼 ( 一輯十分貴價的相片 )

之前個POST我講過,SPRING BREAK我會落去OREGON COAST影相..
OREGON 係太平洋的岸邊,係美國最西邊望住太平洋,位置係三藩市上十個鐘車咁上下..
Anyway, 出發前一日日本就發生大地震,D海潚話左會橫越太平洋去到美國..
OREGON COAST係其中一個首當其衝的地方,因為好多沙灘對住太平洋,好低窪..
我延遲左出發一日,等個美國海潚警告過左之後先去,但係仲係好大風..
五日四晚的旅程都相安無事,因為我都小心奕奕每日CHECK住天氣,潮夕的SCHEDULE..
都係等潮退等等先出發去岸邊影,但呢幾日都有一個HIGH WIND WARNING,風速達100KM/H..
代表住沿岸都仲係好大浪,比平常大好多..有好心的攝影師亦提醒過OREGON COAST係危險的,
尤其係海潚警報過左都好,好多餘浪,但係我SPRING BREAK PLAN好哂,亦只好出發,
因為我留左美國的日子只有最後的個半月,呢個亦係我最後的假期,之後就要應付期末考..

1. 第一日出發先去左一個叫COOK「S CHASM的地方..影左呢張相..慢快門下白色O個D係浪濤

2. 跟住第二日就去左 Thor's well, 係一個叫左最危險的地方,O個個HOLE有二十尺高,底部便係太平洋..
D 浪打上黎後就會衝番落去,影成一個天然的「吸水洞」,之前都有攝影師葬身此地,我都等到最潮退先埋到去影..
影左兩個鐘潮開始漲就要走,因為一個浪打埋黎就會扯左你入個洞,就會出埋個太平洋

3. 4. 黃昏去左SPOUTING HORN,另一個危險地方,亦因為係潮漲時間,我就企左係上面用慢快門影..
中間D 白色輕煙就係浪濤,用慢快門可以形成一種仙境的感覺

5. 第三日去左一個好出名的海灘影相,叫做CANNON BEACH,當日風速好高,我企係度都成問題..
影左三個鐘吹到頭痛就要走,呢度亦都係遊客勝地,往常會好多人,但係O個日只係有小貓三四隻..

6. 其中一個遊人在CANNON BEACH 玩 「迎風「

7. 沙灘吾少得PAN海鷗..

8. 一對情侶亦不畏風浪在CANNON BEACH中漫步..

9. 慢快門的浪就POST左,係時候POST下D 快快門的去感受下驚濤的感覺,
當日風速大亦令到好多浪撞落岸邊D石,令到有好靚的水花同埋震撼感

10. 最後一日的行程,亦都係今日去左一個叫FORT STEVENS STATE PARK的地方
O個度有隻105年前遇難的擱淺的船殘屍係度,成為一處遊客勝地..
去到好大風,企左係好高處睇左30分鐘,睇住D浪會去到邊,有幾高,再定位置落去岸邊影..
落左去吾夠五分鐘,影左以下O個張相之後,一個未見過的巨浪沖左埋黎..
我係完全失平衡下成個跌左入浪度,起番身,再比回浪衝到跌低左,
就係咁,D2X,nikon 24-70/2.8, Velbon 炭纖三腳架同埋部IPHONE就咁報銷左
支炭纖三腳架係比個浪衝斷左...

好興幸係個人冇事,飲左幾啖太平洋水,好鹹..好彩冇比回浪扯左我入去太平洋
同部D2X感情最深厚,拿住佢接過好多JOB,去過好多地方,可惜佢係今日就離我而去..
不過佢個身體我仲KEEP住..
NIKON 24﹣70買左吾夠2個月,係用黎番黎澳門做野上D4的STANDARD LENS..又要買過支了...

呢次係一個好的經驗,影左差吾多8年相,爬過上山,差D碌落山,咁多年影相都係吾錫身..
今次叫做有危機意識,但係欺山莫欺水..意外的事始終都係意料之外,係好難預料的..

評分

參與人數 30EC分 +108 收起 理由
oswald + 1 精彩作品
joeip + 1 精彩作品
Carol.L + 5 精彩作品
Tongchar + 2 精彩作品
heman + 6 精彩作品
roylgf + 5 精彩作品
kokosp + 1 太有膽識了.
albert_cheang + 2 勁爆作品, 同大自然搏鬥!
J's + 2 精彩作品
E貓 + 5 精彩作品
chong10 + 1 精彩作品
影影相識(Tim) + 1 精彩作品
渴睡症 + 2 好相一輯 !!!
simsonlam + 5 精彩作品
p仔 + 2 飲講咸水係唔同D...加盡比你啦..
titan38 + 8 精彩作品
cori + 1 精彩作品
慕兵 + 7 精彩作品
區生 + 2 強勁.. !!!!
Angus + 6 精彩作品
華仔 + 6 精彩作品
Suki2002 + 6 精彩作品
waj + 1 精彩作品
kkloi + 1 精彩作品
羊羊 + 4 精彩作品
ip's2006 + 8 精彩作品
geolucas + 6 精彩作品
雀.雀 + 2 精彩作品
fishbone + 6 精彩作品 + 專業精神
xosir + 3 精彩作品

查看全部評分

好靚啊!好勇敢 好大犧牲
  個人無事就好~

如此大作 10個

不過 睇相~ 最驚都係個一個 吸水洞~~
http://www.youtube.com/watch?v=DR6LpvXCphY

呢個係人地影O個個 HOLE 點形成的YOUTUBE
精彩作品~
超仲意第二張
支炭纖三腳架係比個浪衝斷左...
<-----就你依句已經睇到我腳仔軟

最緊要人無事

只好加盡分給你以表心意
D2X 遺作. 又可以買新玩具了, 錢就冇啦, 加分當支持啦.
下次吾好甘勇啦....安全最緊要.....

影得好好...不過真係要小心.....
精彩
好靚呀......sorry to hear the damage to your equipment /_\
我都去左portland,不過冇乜影相
靚到無朋友呀
精彩...
精彩
吸水洞最有氣勢!!!
SPOUTING HORN亦好正.
專業精神非常可嘉, 但自身安全亦好緊要
小心D好