易攝網

查看: 3703|回復: 8

鏡頭有分邊幾種同幾時用..

小弟想學下攝影..但係鏡頭都唔係好識分..
我之前以為只係分遠鏡同近鏡..依家有D鏡類別同埋有D配件唔係好識分..
究竟廣角鏡係咩..我上網搵一搵D料黎睇..
有分D外接式..又有分倍率..又話50mm下就係廣角
50.8我只係知道算支定焦大光圈 但算唔算係廣角鏡..同埋廣角係咪用魚眼既用途差唔多
希望有ching可以幫手解釋一下咩叫魚眼鏡,廣角鏡、標準鏡、中距鏡同遠攝鏡
仲有filter係用黎做咩..?用埋點用..因為我見自己支50.8都無位比塊野"給"入去..
希望有ching都可以講埋filter比我聽..
小弟依家只有部500d同50.8
呢個無咁複雜講到又咁又

應該無可能睇唔明囉

廣角鏡

*APS-C系統50mm都唔算標準或廣角鏡囉
Ching ,建議 你 去 圖書館 借 d dslr 既 書 睇下 ,

咁樣 會 易明 d ...
鏡頭有分貴同平兩種,要影相就要用
首先要知道任何鏡頭用上你的500D 那個焦段 (MM) 也要 X1.6

所以你的50MM其實會變成 80MM.(中距鏡)
原帖由 ot535 於 2011-3-28 01:17 AM 發表
Ching ,建議 你 去 圖書館 借 d dslr 既 書 睇下 ,

咁樣 會 易明 d ...

同意同意~~
APS-C 都係焦距 x 1.5/1.6
所以係aps-c既廣角鏡頭群中  好像 sigma 10-20mm /Tokina 11-16mm"T116"
當我用7D咁計~7D焦距x1.6~就會變成sigma就會=16 - 32mm /Tokina =17.6 - 25.6mm
FF機係冇x無距~所以ff鏡頭中16mm左右開始就係廣角~不過插係aps-c到就會變左25.6mm就不是廣角~
不過aps-c鏡頭用在ff機~就會有成像圈~重點係aps-c鏡不可以用在ff機~ff鏡就可以用係aps-c機~不過就會x大左焦距
希望幫到你

外接就玩下就可以~有要求就唔好囉~因為成像會變差左~
如果外接就ok~好多鏡頭商都要汁囉

filter有好多種~其實最好係自己買書睇~不過就常用有uv~cpl~
UV可以過濾d紫外線~總之簡單講就係穩定d~不過重點係保護鏡頭
CPL係可以濾左d反光~好像池塘"水"   ~   玻璃   ~   天空"空氣中都有微粒會反光的
裝左cpl~影風景用多~用左之後影個天會藍好多~

ff機中人像鏡大多係80mm ~aps-c就係50MM x1.6~剛剛是80mm
ff機標準鏡多數係24-70mm~aps-c就係18-50mm
係我眼中遠攝就係200mm以上
魚眼鏡影相會有嚴重變型~不過都係一重攝影手法
超廣角都會有少少變型~不過影到既景就會好廣~

又希望幫到你~

裝左cpl效果

裝左cpl效果

我都係新手,我的概念

入門機mm都x1.6先標準(計安全快門先有用)
50mm鏡,快門用高於1/50 s先唔怕震
x1.6先標準= 50x1.6 = 高於1/80 s
------------------------------------------------------------
魚眼鏡,
>150度視覺
廣角鏡、(等於單眼見物,比正常細)
40mm以下
標準鏡、(等於單眼見物,大小不變)
50mm左右
中距鏡
70~135mm
遠攝鏡
135~300mm
超遠攝鏡
>300mm
--------------------------------------------------------------------
"filter係用黎做咩..?用埋點用.."
http://www.fotobeginner.com/356/lens-filter/

自己支50.8都無位比塊野"給"入去..
係"拎"上去的

睇下個網,好有用
http://www.fotobeginner.com/category/beginner-tips/
定焦/變焦
http://www.fotobeginner.com/179/prime-lens-vs-zoom-lens/
原帖由 禾七臣 於 2011-4-15 09:44 PM 發表
入門機mm都x1.6先標準(計安全快門先有用)
50mm鏡,快門用高於1/50 s先唔怕震
x1.6先標準= 50x1.6 = 高於1/80 s
------------------------------------------------------------
魚眼鏡,
>150度視覺
廣角鏡 ...

其實要乘多少同入唔入門機無關係

主要係睇個生產商生產嘅cmos(ccd)大細
(需然Aps-c係有標準但唔同生產商都有唔同出入...特別係入門機...唔一定係aps-c系統...好似P同O記嘅4/3系統)

cmos 細咪乘大啲...cmos大咪唔使乘咁大
(但而家大部分人話x1.5(nikon),同1.6(canon)係因為nikon同canon呢個主要市場)

等同以前菲林嘅24mm, 35mm(以呢個做分界線), 120同4X5系統一樣...

============================================================================

另外...安全快門....自從數碼相機普及後真係聽過啲人話要乘翻個cmos比例

但個人就好相確crop factor嘅問題...

因為Cmos就等於以前菲林

咁以前唔同大細嘅系統都係跟鏡嘅焦距...無乜點聽過仲要睇底片去乘或者除...
(因為35mm只係一個普及嘅大細...好多人係用120)

所以感覺上會唔會係道聽途說再係網絡上...一傳十...十傳百...演變出嚟㗎?

因為試想想...如果用部係細Cmos要乘2咁計

50mm咪係唔係都要用100快門??

===========================================================
*但安全快門好個人...每個人都有唔同嘅安全快門...所以一路都無乜點理過...