易攝網

查看: 2499|回復: 8

又有野問na!

想問下影夜景果時點將D光變成星形AH?

是否一定要用星形鏡? 星形鏡又是什麼? 是filter還是lens?

仲有我影夜景用ISO800 or above是否正確呢? 是否環境越暗, ISO越高呢?

仲有白平衡始終唔太識用, EV又會係幾時會用得上?

後制(photoshop)可以調白平衡嗎?

Ching們後制時多數會調什麼?

希望Ching解答  
我建議樓主睇嚇說明書

同買本書研究嚇

又或者上網睇睇基本野

有個香港網好似都幾多人睇

FOTOBEGINNER
令光變成星形只要收細光圈便可。
環境暗可用較慢快門。
用手動因要用細光圈加慢快門!
1.收光圈可以 約F16後 OR買星光濾鏡
2.ISO 800睇你想影咩效果 通常影夜景會ISO100 OR更低 用長曝 但時間越長 NOISE都會增加
3.白平衡就是修正偏色 達到我們肉眼所見白色 ,色溫就會由0~10000K 數字越低就偏紅燈 越高偏藍綠
如果日光色溫係5500K 你用4000K色溫影就會偏藍 用 8000影就會偏紅 (當然有時色偏也有好處,EG:日落偏紅更有氣氛,)
4.曝光補償(EV)大約分為(-3,-2,-1,0,1,2,3) 你可以當係一個指標數咁睇 0係曝光準確 當然吾一定係100%準
用EV要注意一點 就係太白 太黑GE時候 都會扼左部相機測光 所以就有句叫白加黑減 白色佔畫面大多數就要加EV (+1,+2等)
因為白多時相機以為曝光太多 所以會曝光少左 而黑色就相反 仲有對同一畫面想曝光光D 就對暗部測光 想曝光暗D 就對亮部測光
5.PS 可以調 不過建議影RAW
6.每張相都吾同 沒有固定 就好似每日女仔都係吾一樣  
通常都係突出主體

EG:可能有時改下顏色 修下變形 色溫 拉下曲線 銳利
星鏡,是裝在鏡頭前
有十字、五星、六星、米星等等!
但加上後會有少少柔焦。
若沒有星鏡,可在UV鏡前抹上花士令、油、肥皂、畫上星狀!

光圈、快門、iso係互相聯繫。
ISO越高,雜訊越多。
建議用腳架。

星光可以在電腦後制
電腦可調白平
但用Raw檔影會更好調。
原帖由 水源 於 2011-4-7 01:58 AM 發表
若沒有星鏡,可在UV鏡前抹上花士令、油、肥皂、畫上星狀!
建議用腳架。 ...

藝高人膽大

張UV有鍍膜就心痛死

回復 #7 禾七臣 的帖子

我林呢個方法依加冇人用   不過上一代一定有佢地d道理