易攝網

查看: 6626|回復: 23

使用相機...觀景器疑惑

首先希望各位 師兄體諒我愚笨... 咁既問題都要發問; 但我好想知...!!

我想問 各位 師兄 ... 係用左眼定右眼 睇觀景器對焦!?

因為 我玩了有差不多兩年數碼攝影... 我一直用左眼望觀景窗; 但... 最近先細心 留意; 大部份師兄都係用右眼; 會唔會有分別呢!?

我應唔應該轉番用右眼呢... 但我已經習慣了... 點算!!?

用左右眼會有分別嗎? 例如: 對焦; 視線 等各方面.

希望各位師兄見諒我愚笨~

謝謝
唔係0既,係你細心嗜,
你有冇近視先?用左右眼後有乜唔同咗先?
平時我兩邊都有用,就自己囉,
如果近視一邊深D一邊淺D就好易分辨到,
希望答到你
以前師傅教, 用「主眼」

何謂「主眼」?
你伸長一隻手, 先用雙眼睇一隻手掌
然後輪流單起左眼或右眼

你會見到隻手掌因為單左一隻眼而改變咗位置
位置改變最少個隻眼就係「主眼」

近視遠視如果有正確矯正係對對焦無影響

師傅又教, 對焦吾好單眼, 「主眼」望對焦屏, 另一隻眼同時望景會易D構圖
都係習慣問題,自然就好

而且主眼拍攝的話, 可以在拿起相機之前構好圖,再拍攝,快好多

那些內容巨多, 快速變化的場景,比如掃街,"人眼與取景器同步"就很重要
本人是大弱視
一隻眼只是看到一堆散景
一隻眼是良好
都冇咩選擇
我都係用左眼...
用右眼吾自然....
我主眼係左眼
傻豬來!我都係用左眼,唔好比師兄影響你!
本人覺得用左眼或用右眼都不是問題,按自己習慣。問題是當手動對焦時能中焦就OK!  
不論左眼定右眼
睇到就ok啦
聽師兄講過...用右眼 睇觀景器來對焦, 左眼就無遮擋可以見到對焦方向的大範圍, 如影賽車入彎時(任何場景都合用), 用長鏡時因角度少, 右眼緊貼觀景器鎖定想影嘅車, 右手對焦按快門, 左眼同時望住條跑道(觀景器以外嘅範圍), 如有其他突發事情發生, 左手即刻移動鏡頭, 咁就唔會錯過每一個機會...
我平時用開左眼,我e排玩飛林機,拉飛林個位頂住,所以而家digital左眼飛林右眼
原帖由 ben7 於 2011-6-9 06:54 AM 發表
以前師傅教, 用「主眼」

何謂「主眼」?
你伸長一隻手, 先用雙眼睇一隻手掌
然後輪流單起左眼或右眼

你會見到隻手掌因為單左一隻眼而改變咗位置
位置改變最少個隻眼就係「主眼」

近視遠視如果 ...

... 原來係咁既; 等我又CHECK 下~ 我隻主眼先~

謝謝 BEN 師兄指點~
原帖由 GEORGE 於 2011-6-9 12:42 PM 發表
傻豬來!我都係用左眼,唔好比師兄影響你!

... 係~ 收到!!~
原帖由 kk-2 於 2011-6-9 01:34 PM 發表
聽師兄講過...用右眼 睇觀景器來對焦, 左眼就無遮擋可以見到對焦方向的大範圍, 如影賽車入彎時(任何場景都合用), 用長鏡時因角度少, 右眼緊貼觀景器鎖定想影嘅車, 右手對焦按快門, 左眼同時望住條跑道(觀 ...

真係喎!!!

謝謝師兄分享經驗 ; 又學多樣野~

謝謝
  謝謝各位師兄分享~

我 CHECK 左; 原來我主眼真係左眼; 怪不之 順咁多啦!!!

呢個疑惑終於 解開; 呵~ 又可以安心去拍照了!!!

謝謝各位師兄~
我左右眼都可以用~但係睇書教左眼可以單手拎機 左邊仲可以托住部機 空出來的右手可以做埋離機閃
我都係用左眼。開頭影相都係用右眼。後尾唔知點解會用了左眼。習慣其實影響好少
好似燒鎗咁!最好用主力眼.
我都係慣用左眼,而且一般都會單起一隻~不過有時單眼太耐會好累咁...
我主眼係右,所以我都係右, 戈次連續影左8個鐘,   第2日眼都痛.....